office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Iz ugla studenta: Kako balansiram studije i posao

Piše: Anja Jelić

Studiranje = učenje, usvajanje novih informacija

Zaposlenje = primenjivanje naučenog, napredovanje, istraživanje

Ova dva iskustva ne isključuju jedno drugo!

Da se predstavim…

Kao studentkinja MBS-a, odabrala sam da se specijalizujem za marketing. Marketing i menadžment danas predstavljaju osnovu kvaliteta usluga i igraju jednu od glavnih uloga uspešnog brendiranja bilo koje firme. Kroz marketing vidimo kreativnost, raznolikost, ali i posvećenost preduzetnika. Sve ovo su razlozi iz kojih smatram da je marketing jedna izuzetno uzbudljiva oblast!

Ali, marketing nije moje jedino interesovanje. Završila sam i nemački jezik i trenutno radim u školici jezika.

Kako su menadžment i jezici povezani?

Verovatno se pitate kakve uopšte veze nemački jezik i menadžment imaju jedno sa drugim. Zašto bi neko radio jedno, a studirao drugo?

Znanje iz oblasti menadžmenta omogućilo mi je da postanem koordinator nastave u školici u kojoj radim. Kao koordinator  moram da imam liderske sposobnosti. Moj posao je da podstaknem i motivišem kolege kako bismo zajedno omogućili funkcionisanje školice na najvišem nivou.

Koordinator nastave je poput dobrog menadžera. Moja dužnost je da organizujem realizaciju nastave tako da odgovara predavačima, ali i odredim koji načini sprovođenja nastave su najefikasniji za učenike, kako bi oni što brže savladali predviđeno gradivo. Takođe moram da obezbedim sve potrebne materijale kako bi nastava bila na zavidnom nivou. Da bi sve gore navedeno uspelo, bitna je komunikacija. Ovaj rad zahteva veliko poverenje u kolektivu, odličnu komunikciju, izbalansirane zadatke i naravno međusobnu podršku.

Spajanjem dva fakulteta koji se bave različitim materijama dobila sam novo, zanimljivo iskustvo i posao koji me ispunjava i omogućava da dam svoj maksimum.

Biti zaposlen student još uvek nije trend u Srbiji

U Srbiji zaposlenost studenata još uvek nije toliko zastupljena koliko u inostranstvu. Ipak, sve veći broj studenata želi da se što pre osamostali i napreduje. Rad tokom studija smatram jako bitnim, jer sam mišljenja da ako se oprobamo u struci ili pak sličnom poslu, kasnije ćemo imati veće šanse za boljom, kvalitetnijom i srećnijom karijerom. Iako je u inostranstvu normalizovan rad u toku studija, u Srbiji još uvek nemamo toliko razvijenu svest o tome koliko je zaposlenje u toku studija bitno za kasnije napredovanje.

Ovo se ipak polako menja, i smatram da bi u tome sami fakulteti trebalo da imaju aktivnu ulogu. Spajanje studiranja i prakse tokom studija predstavlja veliki napredak za svakog pojedinca. Fakulteti predstavljaju veliki pokretač u našim životima, i smatram da bi sami fakulteti trebalo više da podržavaju stručne prakse ili da budu prilagodljiviji studentima koji žele ili moraju da rade.

MBS je jedan od retkih fakulteta koji omogućava nesmetano zaposlenje i doprinosi karijernom rastu čak i tokom studija. Lično, studiranje na MBS-u mi je vratilo želju za napredovanjem i ambiciju na poslu.

Komunikacione veštine su ključ uspeha!

U životu se susrećem sa ljudima koji su ,,klonuli duhom“; mislim da to nikako ne smemo sebi da dozvolimo jer, zapamtite: „Svako je kovač svoje sreće, tj. nesreće!“ I na poslovnom i na privatnom planu se često susrećem se ljudima koji ne umeju da komuniciraju niti grade pozitivne međuljudske odnose. Ovo je jedno od polja u kojima mi je obrazovanje u oblasti menadžmenta značajno: naučila sam kako da iskomuniciram svoju poruku, održim tuđu pažnju, izgradim dobre interpersonalne veštine i na taj način postignem dobre rezultate. Meke veštine su veliki deo menadžmenta a bitne veštine i u privatnom i u poslovnom životu!

Lična ispunjenost je najvažnija!

Jako je bitno da upišemo ono što nas čini srećnim, da učimo iz ljubavi i želje, i da radimo ono što volimo i što nas raduje.

Jedan od osnovnih parametara uspešnog studiranja jeste i ostavrenje na privatnom planu. Studenti bi trebalo da studiraju ono što vole i u čemu se osećaju ispunjenim. Ovde, naravno, karijera ne igra jedinu ulogu. Studenti moraju biti i emotivno ispunjeni. Važno je održavati balans između privatnog života, studiranja i posla.

Organizacija= Ključ uspeha i u poslovnom i u privatnom životu

Dobra organizacija predstavlja pola uspeha. Da bismo istraljali u svojim ciljevima, ostavrili zacrtane obaveze i ispunili očekivane standarde, pored organizacije moramo imati volju i želju.Volju dobijamo po principu nagrade. Nagrada za zacrtani cilj pored ostavrenja jeste da u procesu tog ostavrenja postoji neki odmor i opuštanje. Preko sedmice treba da damo svoj maksimum, posvećenost učenju, ulaganju i ličnom ostavrenju. Ali, to znači da je vikend rezervisan za odmor!

Vikendom bi se trebalo psihički odvojiti od posla i posvetiti se samo sebi (i partneru ili porodici). Treba mozgu pružiti užitak i odmor kako bismo imali brilijantniju sedmicu od predhodne. Potrebno je napraviti reset i pripremiti mozak za narednu radnu sedmicu.

U slobodno vreme čitam, a često je to i stručna literatura: volim knjige u vezi sa menadžmentom jer kroz njih saznajem da li sam na dobrom putu i šta je to što mi fali da budem uspešnija. Vikend mi takođe služi za pravljenje rasporeda za narednu nedelju, kako bih imala bolji pregled obaveza koje su predamnom.

Druga polovina uspeha je dobar balans. Mi smo ti koji pravimo i organizaciju i balans. Ja se vodim parolom ,,Svako je kovač svoje sreće!“