Pravila privatnosti i politika „kolačića“

Šta su “kolačići”?

Pod “kolačićima” se podrazumevaju mali tekstualni fajlovi koji se od strane samog Internet sajta snimaju i smeštaju na računar korisnika (u ovom slučaju Vas), u memoriju Internet pregledača, i koji omogućavaju niz dodatnih funkcionalnosti koje sajt inače ne bi mogao imati.

Osim toga, pojedine vrste “kolačića” omogućavaju analizu stranica koje kao korisnik posećujete i Vašeg ponašanja tokom korišćenja tih stranica.

Osim kroz podešavanja na samom našem sajtu prilikom Vaše prve posete, naknadnim pristupom izborniku koji se nalazi uz samu donju levu ivicu ekrana ili klikom na ovaj link: Otvorite podešavanja kolačića, Vi kao korisnik možete sprečiti čuvanje kolačića i kroz odgovarajuća podešavanja pretraživača.

Informacije koje kolačići šalju olakšavaju prepoznavanje web pretraživača, pa korisnici mogu primiti relevantan i „personalizovan“ sadržaj. Kolačići čine pregledavanje praktičnijim, uključujući potrebe za bezbednošću podataka na mreži i relevantno oglašavanje. Uz pomoć kolačića, možemo takođe kreirati anonimne statistike o navikama gledalaca stranica, tako da možemo bolje prilagoditi izgled i sadržaj stranice.

Koje konkretno “kolačiće” mi koristimo?

Ovaj naš web sajt koristi dve vrste kolačića:

Privremeni kolačići – kolačići za upotrebu sesije (session-id) neophodni za upotrebu web stranice. Njihova upotreba je od suštinskog značaja za navigaciju i za funkcionisanje web stranice. Bez njih, sajt ili njegovi delovi neće biti prikazani ili bi pregledanje postalo ometeno.

Trajni kolačići – koji će ostati na uređaju, zavisno od podešavanja web pretraživača, duže vreme ili trajno, dok ih korisnik ručno ne obriše. Unutar njih postoje interni i eksterni kolačići. Interni kolačići se stvaraju ako naš sopstveni server, na kojem se nalazi ovaj sajt, instalira kolačić i podaci se proslede u našu sopstvenu bazu podataka. Ako je kolačić instalirao naš server, ali se podaci prosleđuju spoljnom provajderu, koristi se spoljni kolačić.

Kolačići treće strane su kolačići koje je treća strana postavila u pregledač korisnika (Google Analytics, odnosno Facebook Pixel). Oni se stavljaju u pretraživač ako posećena web lokacija koristi usluge koje pruža treća strana (kompanije Google, odnosno Meta).

Mi koristimo usluge navedenih kompanija.

Koje servise, putem “kolačića”, koristi naš sajt?

  1. GOOGLE ANALYTICS (Google analitika)

Ovaj web sajt, ukoliko ste to prihvatili u podešavanjima, koristi servis za Internet analitiku Google Analytics koji je napravljen od strane kompanije Google sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

U slučaju aktiviranja anonimizacije IP adrese na našim web stranicama, IP adresa korisnika će, pre slanja podatka Google Analytics servisu, prethodno biti skraćena unutar države članice EU ili unutar država članica Evropske ekonomske zajednice.

Samo u izuzetnim slučajevima će pune IP adrese biti dostavljene Google serverima u SAD i tamo biti skraćene. IP anonimizacija je aktivna na našim web stranicama.

U ime Visoke škole modernog biznisa, kao operatera web stranice i rukovaoca podacima, Google koristi ove informacije za evaluaciju korišćenja web stranica od strane korisnika, za izradu izveštaja o aktivnosti na web stranicama kao i za pružanje daljih usluga u vezi sa korišćenjem web stranica i uopše Interneta i Internet oglašavanja.

Skraćena IP adresa koja je pružena od strane Google Analytics unutar pretraživača korisnika se neće spajati sa bilo kakvim drugim podacima koje Google ima.

Možete sprečiti prikupljanje podataka (uključujući IP adrese) koje prikupljaju kolačići kao i obradu ovih podataka od strane Google-a tako što će preuzeti i instalirati ovaj dodatak za pretraživač.

Za više informacija o korišćenju podataka za svrhe marketinga od strane Google-a, podešavanja i mogućnost opt-out, molimo Vas da posetite Google-ove web stranice u nastavku:

Kako Google koristi informacije od web stranica i aplikacija koje koriste Google usluge

Korišćenje podataka za svrhe promovisanja

Upravljanje informacijama koje Google koristi da bi Vam pokazao reklame

Odredite koje reklame će Vam Google prikazivati

 

  1. FACEBOOK (META) PIXEL (Fejsbuk odnosno Meta piksel)

Jedan od alata koje Visoka škola modernog biznisa koristi na ovoj web stranici je Facebook (Meta) pixel. Pixel je deo “kolačića” i to je alat za analitiku koji dozvoljava merenje efektivnosti naših oglasa uzimanjem u obzir aktivnosti koje korisnici obavljaju na sajtu.

Koristimo Pixel podatke da gradimo publiku i otključamo dodatne alate za oglašavanje, kako bismo merili efektivnost marketinških kampanja na platformama u vlasništvu kompanije Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) i prikazali Vam kasnije, tokom rada na Internetu, što relevantnije informacije i oglase.

Pixel koristimo i za re-targeting tehnologije. To nam omogućava direktno i lično oglašavanje posetiocima koji su već pokazali interesovanje za naše usluge ili na drugi način iskazali svoju zainteresovanost za našu ustanovu. Re-targeting tehnologije analiziraju Vaše kolačiće i prikazuju oglase na osnovu Vašeg prethodnog ponašanja pri surfovanju Internetom.

Politiku privatnosti kompanije Meta u odnosu na korišćenje Pixel-a možete pronaći u nastavku:

Politika privatnosti – Meta Pixel

Serverske datoteke dnevnika (server log files)

U skladu sa opšteprihvaćenim načinom funkcionisanja većine web lokacija, automatski prikupljamo određene informacije i čuvamo ih u serverskim log fajlovima. Ove informacije uključuju Internet protokol (IP) adrese, tip pretraživača i osnovne tehničke podatke o istom, Internet provajdera (ISP) sa čije mreže ste pristupili našem sajtu, stranicu na koju ste otišli sa našeg sajta preko linka na nekoj od naših stranica, kao i datum i vreme pristupa i dužinu trajanja sesije (posete).

Ove podatke prikupljamo po osnovu legitimnog interesa, u skladu sa Zakonom, kako bismo unapredili naš sajt, navigaciju kroz njega i sam sadržaj stranica. Osim toga, ove podatke koristimo kako bismo u slučaju hakerskog ili drugog vida napada na naš sajt, odnosno u slučaju nenadanih ili slučajnih tehničkih problema, mogli efikasnije identifikovati uzrok problema, odnosno IP adrese sa kojih se vrši napad na naš sajt, vreme dešavanja štetnog događaja, Internet provajdera preko čije mreže se vrše zlonamerne aktivnosti odnosno druge tehničke detalje koji bi bili korisni policiji ili drugim organima i organizacijama koje se bave rasvetljavanjem zlonamernih aktivnosti na Internetu.

Ove informacije su suštinski pseudoanonimizovani lični podaci, s obzirom da se putem IP adrese, tačnog vremena pristupa i dodatnih podataka, kojima mi ne možemo imati pristup, mogu tačno ili približno identifikovati lica koja su koristila računar ili drugi uređaj u tom trenutku.

U skladu sa navedenim, Visoka škola modernog biznisa nema na raspolaganju dodatne podatke na osnovu kojih može povezati tehničke informacije sa podacima koji identifikuju konkretno fizičko lice.

 

Vaši lični podaci koje prikupljamo posredstvom sajta

U okviru pojedinih zbirki podataka o ličnosti, ove podatke možemo prikupljati i putem našeg web sajta. To su u prvom redu Registar kontakata lica prijavljenih na newsletter, ali i registri koji se odnose na kandidate za studije na ustanovi.

Svaki od tih posebnih registara ima drugačije pravne osnove prikupljanja podataka, načine njihovog korišćenja i obrade, svrhe itd. tako da smo za svaki od njih pripremili posebno Obaveštenje o obradi podataka o ličnosti. Obezbedili smo Vam link ka svakom od tih obaveštenja, tako da ga možete pročitati najkasnije u momentu kada nam budete davali podatke.

Dakle, davanjem svojih podataka preko formulara na ovom web sajtu smatraćemo da ste pročitali i razumeli odgovarajuća Obaveštenja o obradi podataka, i u tu svrhu ćemo zahtevati da nam to i posebno potvrdite klikom na odgovarajuću kućicu (checkbox).

Za više informacija o svim relevantnim aspektima obrade podataka koje nam ostavite na ovaj način, a posebno radi informisanja o Vašim pravima u odnosu na obrađivane podatke i o načinima korišćenja tih prava, posetite našu posebnu stranicu koja je posvećena zaštiti podataka o ličnosti.

 

Linkovi na druge stranice

Naš sajt sadrži linkove na web lokacije koje nisu u vlasništvu ili kontrolisane od strane Visoke škole modernog biznisa, tako da nismo odgovorni za politiku privatnosti tih stranica i ne prihvatamo bilo koji vid odgovornosti za njihov sadržaj.

Uvek ćemo se truditi da linkovi koji se nalaze na našem sajtu upućuju na sajtove legitimnih organa, organizacija ili lica, kao i da se na tim sajtovima ne distribuiraju zlonamerni računarski programi ili drugi vidovi nepoželjnog sadržaja.

Preporučujemo da pročitate politiku privatnosti za svaku lokaciju koja prikuplja lične podatke i da budete pažljivi kada napustite našu web lokaciju. Naša politika privatnosti se odnosi samo na informacije koje sakupljamo na ovom sajtu i njen obuhvat prestaje čim napustite domen mbs.edu.rs

 

Tehnička sigurnost

Svi Vaši lični podaci koje ostavite putem našeg sajta će biti preneti putem SSL (Secure Socket Layer) metode u 128-bitnoj enkripciji (RSA kriptografija sa 1024-bitnim ključevima) i zbog toga ne mogu biti iskorišćene od strane trećih osoba. Ovo je trenutno najnoviji standard sigurnosti na Internetu.

Sve web lokacije Visoke škole modernog biznisa, pa time i ova, su sertifikovane od strane AlphaSSL sertifikacionog autoriteta (https://www.alphassl.com/). Ovaj autoritet (CA), kao izdavalac odgovarajućeg sertifikata, garantuje siguran prenos Vaših podataka i autentičnost našeg servera.

Za zaštitu Vaših ličnih podataka koristimo industrijski prihvaćene standarde, kako tokom samog prenosa tako i kada dođu do nas. Međutim, nikakav način slanja podataka preko Interneta ili elektronskog skladišta nije 100% siguran. Stoga, uprkos upotrebi opšteprihvaćenih standarda i metoda zaštite Vaših ličnih podataka, ne možemo uvek garantovati njihovu apsolutnu sigurnost.

Promene u poslovanju

Ako Visoka škola modernog biznisa bude prolazila kroz poslovne promene, kao što su spajanja, pripajanja ili promene vlasničke strukture, bićete obavešteni o bilo kakvoj većoj promeni vlasništva ili kontroli Vaših ličnih podataka putem e-pošte ili putem jasnog obaveštenja na našoj web stranici, minimum 30 dana pre nastupanja promene.

Izmene ove politike privatnosti i uslova korišćenja

Ako odlučimo da promenimo našu politiku privatnosti i uslove korišćenja, objavićemo te izmene ovde, na našem web sajtu, ali i na drugim sajtovima za koje smatramo da su prikladni. Ovo će vam pomoći da znate kako se sakupljaju i koriste podaci, kao i okolnosti pod kojima se mogu otkriti.

Zadržavamo pravo izmene ove politike, tako da proporučujemo da je povremeno proveravate.

 

Datum poslednje izmene: 16.05.2022.