office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Mali saveti za donošenje odluka

Sigurno ste million puta do sada bili u situaciji da donesete bitnu odluku, ali niste bili sigurni šta je pravo rešenje u tom momentu.

Poslovno odlučivanje je veština, kao i svaka druga, koja se usavršava vremenom i samim iskustvom, jer svako od nas svakodnevno donosi odluke, i to na desetine njih. Za razliku od odluka u privatnom životu koje se donose uglavnom intuitivno i obuhvataju samo manji broj osoba, odluke u poslovnom životu ne mogu se oslanjati samo na intuiciju, jer zavisno od nivoa na kojem se odluke donose, obuhvataju manji ili veći broj zaposlenih ljudi. 

Mi vam predstavljamo nekoliko saveta za donošenje odluka:

„Ako želite da se neka odluka ne donese, vi izaberite komisiju od sedam članova!“ – Vinston Čerčil

  • Ako u preduzeću postoje dva saradnika sa uvek identičnim mišljenjima, jedan je suvišan.
  • Donosite najmanji mogući broj odluka.
  • Donosite odluke pravovremeno.
  • Donosite odluke koje su zasnovane na mišljenju.
  • Izbegavajte impulsivne odluke.

 „Misli mnogo, kaži malo i ne potpisuj ništa“- Dž.P. Morgan

Kako donositi odluke:

  • Odluka je obično izbor jedne od alternativa, i to što se neko nalazi više na hijerarhijskoj lestvici upravljanja, izbor „za“ i  „protiv“ kada je reč o alternativnim tokovima akcije o kojoj treba doneti odluku, postaju gotovo jednako izbalansirani. Potrebno je zato saslušati što je moguće više različitih mišljenja i zatim, na osnovu njih, doneti odluku.

  • Odluke bi trebalo da se zasnivaju na mišljenjima a ne na činjenicama, jer u mnogim slučajevima činjenica može dovesti u zabludu ako nije u pravom kontekstu. Efikasan rukovodilac rado prima različita mišljenja, zatim donosi odluku zasnovanu na svojoj proceni tih različitih mišljenja.
  • Poverite drugima donošenje odluka – Donošenje odluka se često mora poveriti ljudima samo na polju akcije. Uopšte nije važno ukoliko njegove odluke povremeno budu pogrešne, takva će osoba postati efikasnija bude li učila na vlastitim greškama. Donošenje odluka najbolji je mogući trening za razvoj rukovođenja.

  • Izbegavajte krizne odluke – Krizne odluke ili odluke u poslednjem trenutku, često dovode do toga da svaki rad jednostavno prestaje. To dovodi do konfuzije, jer se svi trude da u kratkom vremenu nadoknade zaostatke, a rezultat je da se sve odvija u brzini i često veoma loše.
  • Ne previše odluka – Ako se mora donositi mnogo odluka, postoji rizik da će te odluke biti pogrešne. Potreba da se donosi previše odluka prevelikom brzinom govori o lošoj organizaciji. Potrebno je malo odluka ali zato strateških.