office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Praktični saveti za kupovinu laptopa

Prenosni računari su omogućili posao, učenje i zabavu u pokretu. Svima nama treba laptop i koristimo ga, ali koji laptop odabrati prilikom kupovine? U ovom brzom vodiču za kupovinu laptopa, pogledajmo glavne komponente o kojima treba voditi računa prilikom kupovine novog prenosnog računara.

  • Veličina ekrana

Ekran laptopa u velikoj meri određuje veličinu čitavog uređaja. A kolika će biti veličina Vašeg ekrana pitanje je praktičnosti i ličnih preferencija. Na primer, laptop sa ekspanzivnim ekranom (preko 15 inča) biće odličan za uživanje u medijima ili prepuštanje igricama. Velika tastatura će takođe olakšati kucanje a sastavni deo tastature je i numerički deo koji na manjim tastaturama uglavnom nedostaje. Manji laptop sa, recimo, ekranom od 13,3 ili 7 inča, biće znatno lakši i mnogo praktičniji za nošenje.

  • Rezolucija ekrana

Veličina ekrana je važna, ali sve se svodi na rezoluciju. Na većini prenosnih računara obično dobijate najmanje 1.366 x 768 piksela – što je dovoljno za većinu osnovnih operacija. Međutim, ako puno radite sa uređivanjem, video zapisima, igrate igrice, gledate filmove, možda biste hteli da uložite veći iznos u laptop koji nudi veću rezoluciju i oštriji kvalitet slike – poput laptopa sa ekranima 1920 x 1080 (FHD). Većina modernih prenosnih računara i dalje dolazi sa standardnim dizajnom kućišta – imate ekran koji se preklapa na tastaturu i touchpad. Međutim, dizajni 2 u 1 takođe dobijaju na popularnosti u poslednje vreme: ovi laptopovi imaju odvojivi ekran osetljiv na dodir koji se samostalno može koristiti kao tablet. Ovakvi laptopovi nude veću prenosivost i fleksibilnost od tradicionalnih modela, ali često su manje moćni od svojih tradicionalnih računara.

  • Tastatura

Kao što moderni prenosni računari dolaze u različitim oblicima i veličinama, i tastature se razlikuju. Manji modeli obično neće imati dovoljno prostora za numeričku tastaturu. Neki dizajni imaju i manje tastere sa strelicama ili premeštaju tastere za pozadinu na drugu stranu tastature. Laptopovima manjih dimenzija takođe mogu da nedostaju tasteri za početnu, krajnju, gornju i donju stranicu. U osnovi, ako želite da imate tastaturu u punoj veličini, verovatno ćete morati da nabavite veći laptop. Ako možete udobno raditi na maloj tastaturi – možete birati čitav niz modela.

  • Performanse

Sada prelazimo na unutrašnje komponente računara. Razmislite koliko RAM-a će Vam biti potrebno – preporučuje se najmanje 4 GB RAM-a. Danas ćete sa većinom laptopova (čak i jeftinijih) verovatno dobiti standardnih 8 GB – što je sasvim dovoljno za pravljenje video zapisa i naprednije igrice. Ali, ako ćete morati da radite složenije projekte za koje će Vam trebati snažniji računar višeg nivoa, onda razmislite o nabavci jednog sa 16 GB RAM-a. Odabir procesora je komplikovaniji. Obično se preporučuje da posedujete najmanje Intel Core i3 procesor ili neki od AMD-ovih procesora serije A, koji su dovoljni za osnovni kancelarijski posao, gledanje veb stranica, itd. Procesori Intel Core i5 ili i7 serije, ili npr. AMD Athlon Pro i Ryzen serija, pogodni su za intenzivnije zadatke: uređivanje video zapisa, multitasking, igranje, itd. Prenosni računari sa ovim procesorima su skuplji ali nude mnogo brže i bolje performanse, posebno za složene projekte. Najskuplji laptop računari danas su sa ugrađenim Intel Core i9, odnosno AMD Ryzen Pro procesorima.

Takođe, tu su i Intel Celeron i Cherry Trail procesori, ili AMD C serija, koji su pogodni za standardne modele sa malim performansama i malom potrošnjom energije. Kada je u pitanju grafika, većina laptopova će se osloniti na grafičke kartice integrisane sa njihovim procesorima. Ovo će biti dovoljno za igranje (čak i 3D igrica), ali ako ste profesionalni igrač razmislite o nabavci gejmerskog laptopa koji će imati sve potrebne funkcije za visoke zahteve pojedinih igrica.

  • Trajanje baterije

U zavisnosti od toga koliko često planirate da koristite laptop, vek trajanja baterije će biti primarni faktor ili manje važan faktor odluke. Neobično je da manji i lakši laptopovi često nude duži vek baterije, najviše zato što dolaze sa manje moćnim procesorima i ekranima niže rezolucije. Ako često radite izvan kuće, razmislite o nabavci manjeg, prenosnog računara sa jakom baterijom – za dugotrajan rad, bez potrebe za ponovnim punjenjem.