office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Mediji

Mediji su radio, televizija, novine, internet i mnogi drugi. U današnjem svetu se može reći da su oni personalizovani, da se širi bezbroj informacija koje nas preplavljuju svaki dan. Neke informacije su korisne, dok neke ne treba uzimati u obzir, a neke ne treba shvatati ozbiljno. Mediji su tu da edukuju ljude, oni ih oblikuju i utiču na njihovo ponašanje. Danas su društvene mreže veoma prisutne i studenti preko njih dolaze do brojnih informacija, pomažu se, upoznaju jedni sa drugima i komuniciraju na taj način.

Mediji mogu biti sredstvo zloupotrebe i raznih manipulacija. Nije ni čudo što televiziju drugačije zovu i ratna sprava, jer smo svi mi podložni raznim uticajima i propagandi koju nam plasiraju, pa tako postoje društvene grupe koje se protive uticajima medija na decu i omladinu, a i na neobrazovani svet koji veruje svemu što mu se ponudi.

Internet danas ima neograničene mogućnosti i studenti mogu doći do korisnih informacija i čak komunicirati sa profesorima na ovaj način, što olakšava i ubrzava proces učenja. Učenje na daljinu je sve više prisutno kada je reč o globalizaciji i studentskoj mobilnosti, do koje čak ni ne mora doći, jer se sve odvija elektronskim putem.

Dragi studenti, znajte da na Internetu nećete naći uvek tačne i pouzdane informacije, zato ne uzimajte previše za ozbiljno ono što vam se nudi. Koristite samo proverene sajtove, zvanične i, ukoliko tražite materijal za seminarski, master ili doktorat, pretplatite se na ovlašćene sajtove na kojima možete naći članke iz vaše oblasti. Sve što je besplatno, nije provereno i ne zaslužuje vašu pažnju. Bolje otiđite u biblioteku, pozajmite neku knjigu ili se konsultujte sa predmetnim nastavnikom.

Internet, kao najmoćniji medij treba da bude zastupljen kako u vašem privatnom, tako i u profesionalnom životu. Mogućnosti Interneta su neograničene, ali ih treba koristiti obazrivo i sa rezervom, jer ne postoji apsolutna istina, posebno kada je reč o nauci, koja je najpodložnija dezinformacijama i pogrešnim informacijama. Na Internetu možete dobiti ideje kako i gde da jedete, kako da se oblačite, koju muziku da slušate i koga birate za prijatelje. O tome vas informišu i ostali mediji, a interesantna činjenica je da je postojalo mišljenje da će radio kao medij nestati sa pojavom televizije, ali radio je pretrpevši brojne transformacije u svetu komunikacija ipak opstao. Tako je i sa drugim medijima, može se reći da kombinacija starih i novih sredstava informisanja savršeno funkcioniše, ali oprez nikada nije nepoželjan.

Doc. dr Milica Jakšić