office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kristijano Ronaldo – najveći brend

Najbolji portugalski igrač Kristijano Ronaldo, zaštitno lice „Najkija”, nalazi se na čelu liste fudbalera s najvećim sponzorskim ugovorima. Godišnje od toga dobija više od 19 miliona evra, dok su na drugom mestu „Adidasovi” predstavnici Pol Pogba (Francuska) i Geret Bejl (Vels) sa po četiri miliona.

Brendovi nastavljaju svoj okršaj i na društvenim mrežama. Na Tviteru „Adidas” ima 2,9 miliona sledbenika a „Najki” 4,6, dok je na Fejsbuku taj odnos u milionima 42,2:21,8 u korist američkog proizvođača sportske opreme. Međutim, nemačka kompanija beleži duplo brži rast „pratilaca” u ovoj godini.

Fudbaleri i umetnost

Slavni fudbaleri su bili inspiracija umetnicima koji su svoja dela predstavili na ulasku u hotel „Grad Pariz”. Reč je o 11 nekadašnjih i sadašnjih fudbalera: Đanluiđi Bufon (Italija), Filip Lam (Nemačka), Karles Pujol (Španija), Franc Bekenbauer (Nemačka), Paolo Maldini (Italija), Andrea Pirlo (Italija), Andres Inijesta (Španija), Zinedin Zidan (Francuska), Kristijano Ronaldo (Portugalija), Tjeri Anri (Francuska) i Marko van Basten (Holandija).

Ronaldo je svakako globalna zvezda, i verovatno najbolji fudbaler sveta, kao i najzgodniji sportista na svetu. Baš iz ovih razloga, on je postao i modna ikona, a CR7 footwear kompanija je njegov najnoviji poslovni poduhvat, vezan za modnu industriju. Obuća CR7 se ručno pravi u Portugaliji, od strane lokalnih umetnika. U Guimarães on je predstavio svoje novitete na modnoj reviji.

Naravno, pošto je svestan svog dobrog izgleda i popularnosti, i sam je prošetao modnom pistom. O svojoj kolekciji rekao je: “Sa CR7 footwear, želeo sam da se fokusiram na stil, pa sam tako morao da imam i pravu modnu prezentaciju, koja će biti fokusirana na samu kolekciju. Revija je pokazala kako se CR7 obuća može nositi sa različitim stilovima, i svaki komad je sagledan iz svih uglova”.

Autor: prof. dr Aleksandra Brakus