office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kretanje na berzama

Korona virus je prošle sedmice ponovo bio glavni faktor tržišne aktivnosti i izazivao je veliku volatilnost finansijskih instrumenata. Svetska zdravstvena organizacija je konačno objavila međunarodno vanredno stanje, ali se izjasnila protiv restrikcija međunarodnog putovanja i izrazila uverenje da Kina kontroliše situaciju. Virus je do sada odneo 361 život. Svetska pandemija bi mogla da utiče na turizam i da se negativno odrazi na svetski privredni rast, a mnogi analitičari smatraju da će kineski privredni rast biti oslabljen. Cena nafte je naglo opala usled bojazni da će kineska potražnja za gorivom opasti, a tržišta akcija bila su izuzetno volatilna. Japanski jen, zlato i srebro porasli su zbog veće potražnje za instrumentima koji se smatraju sigurnim finansijskim utočištem.

FED je zadržao kamatnu stopu neizmenjenu na nivou od 1,75% u skladu sa očekivanjima, ali su mešoviti ekonomski podaci i veća potražnja za finansijskom sigurnošću izazvali nagli pad američkog dolara u petak.

Banka Engleske je zadržala kamatnu stopu neizmenjenu na nivou od 0,75%, ali stav banke nije bio naklonjen sniženju kamate u bliskoj budućnosti, što je pružilo podršku funti.

Sezona finansijskog izveštavanja u SAD-u bila je u punom jeku, uz pozitivne rezultate poslovanja kompanija kao što su Amazon, Apple i Tesla.

Cene paladijuma, prirodnog gasa, sirove nafte, platine, srebra indeksa GER30 prošle sedmice su iskusile najveću volatilnost.

Paladijum je prošle sedmice bio najvolatilniji, uz neverovatne oscilacije od čak 17,58%. Paladijum je po svemu sudeći ušao u period konsolidacije, jer se investitori boje da će uticaj korona virusa na ekonomiju možda smanjiti potražnju za motornim vozilima, a samim tim i za paladijumom.

Cena metala je pala za 1,83%.

Prirodni gas je takođe bio izrazito volatilan uz oscilacije cene od 17,44% i sedmični pad od 5,37% jer vremenska prognoza predviđa toplije vreme tokom sledeće sedmice.

Sirova nafte je takođe bila izrazito volatilna uz oscilacije od 14,59% i pad od 1,92%. Cena je bila najvolatilnija u petak jer investitori nastavljaju da strahuju zbog mogućeg uticaja korona virusa na potražnju za naftom u Kini.

Cena platine znatno je oscilirala uz volatilnost od 10,84% i nagli sedmični pad od 4,29%, pri čemu je najveća promena cene zabeležena u petak.

Srebro je bilo izrazito volatilno, uz oscilacije od 10,71% i sedmični pad od 1,86% jer strahovi od širenja korona virusa nisu pružili dovoljnu podršku finansijskoj sigurnosti ovog plemenitog metala.

Indeks GER30 je prošle sedmice zabeležio oscilacije od 6,95% i pad od 2,23% usled opadanja tržišnog apetita za rizikom.

Naša analiza tržišta pokazuje povećanu volatilnost ove sedmice

Vesti da je epidemija korona virusa nastavila da se širi, što je postalo jasno kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila međunarodno vanredno stanje, izazvale su potres na tržištima akcija. Cena sirove nafte je ponovo bila pod negativnim uticajem, dok su zlato i japanski jen dobijali na vrednosti. Pandemija će ove sedmice verovatno ostati.Vesti da je epidemija korona virusa nastavila da se širi, što je postalo jasno kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila međunarodno vanredno stanje, izazvale su potres na tržištima akcija. Cena sirove nafte je ponovo bila pod negativnim uticajem, dok su zlato i japanski jen dobijali na vrednosti. Pandemija će ove sedmice verovatno ostati najvažniji faktor tržišnih kretanja jer se investitori boje mogućeg negativnog uticaja širenja korona virusa na svetsku ekonomiju. Kina je u ponedjeljak pokušala da ublaži negativni uticaj zaraze time što je centralna banka povećala likvidnost tržišta za 173 milijarde dolara.

Sezona finansijskog izveštavanja se ove sedmice nastavlja objavljivanjem rezultata poslovanja kompanija Alphabet (Google), Ferrari i Twitter. Za sada je 69,5% kompanija objavilo zaradu bolju od očekivane.

Velika Britanija je zvanično napustila Evropsku uniju u petak uveče i dve strane će sada početi pregovarački proces za postizanje trgovinskog sporazuma. Britanski premijer Džonson je izjavio da mu je draži sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom, a pregovori sa EU će početi u martu.

Investitori će ove sedmice obratiti pažnju na specijalni sastanak organizacije OPEC 4-5. februara na kome će se razmatrati potreba za produživanjem ili produblijvanjem ugovora o ograničenju proizvodnje sa ciljem pružanja podrške ceni nafte, kako izveštava Rojters.

Tržišta će takođe obratiti pažnju na podatke sa tržišta rada SAD-a u petak.