office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako se pripremiti za razgovor za posao na engleskom jeziku?

Razgovori za posao su često izuzetno stresni, naročito ukoliko morate da razgovarate na jeziku koji vam nije maternji. Bilo da tražite posao u nekoj inostranoj kompaniji koja je otvorila predstavništvo u Srbiji, ili planirate da radite u inostranstvu, razgovor na engleskom jeziku je danas česta pojava. Zato smo odlučili da vam olakšamo ove situacije i pomognemo vam da se što bolje pripremite za intervju sa potencijalnim poslodavcem.

Kada je u pitanju razgovor za posao, najvažnije je dobro se pripremiti kako biste se osećali samopoudano i izbegli nervozu. A razgovor za posao na engleskom svakako zahteva više vremena za pripremu.

Iako se razgovori razlikuju u zavisnosti od poslodavca i pozicije za koju aplicirate, neka pitanja su već ustaljena i često se ponavljaju u ovim situacijama. Najčešća pitanja koja možete čuti na engleskom su:

1. Tell me about yourself

Imajte na umu da ne treba da prepričavate svoj CV niti životnu priču. Odgovor na ovo pitanje treba da objasni zašto ste Vi prava osoba za taj posao i kako možete doprineti kompaniji. Ispričajte poslodavcu o svom obrazovanju, gde ste radili pre, koja su bila vaša zaduženja i najznačanija dostignuća na poslu. Neke od fraza koje vam mogu koristiti su:

  • I graduated from the faculty of …
  • I obtained my master’s degree in ….
  • I am currently employed at …, where I work as a…
  • I gained a lot of experience while working as a …
  • I am very interested in…
  • What do you know about our company?

  2. What do you know about our company?

Neophodno je da istražite kompaniju u kojoj želite da radite. Pronađite po čemu se ta firma naročito ističe, šta je njihova misija i pokušajte da povežete nešto iz vašeg života sa vrednostima i idejama koje promovišu. Istražite sajt kompanije za koju se prijavljujete, razmislite šta je privuklo vašu pažnju i šta vas je zainteresovalo za tu poziciju.

3. What are your strengths and weaknesses?  

Kada odgovarate na pitanja o sebi, imajte na umu da navedene osobine treba da povežete sa pozicijom za koju aplicirate. Bilo bi dobro da odgovore potkrepite i ličnim primerima. Neke od osobina koje biste mogli da pomenete su: communicative, detail-oriented, team player, eager to learn, ambitious, responsible. Kada su u pitanju mane, iskrenost se svakako ceni, ali to ne znači da treba da navedete sve svoje slabosti. Možete, na primer, reći da ste malo sramežljivi dok se ne upoznate sa okolinom i saradnicima. Ili, da ste perfekcionista i da ponekad očekujete previše i od sebe i od drugih.

4. Do you have any questions?

Nemojte oklevati da postavite neko pitanje jer, osim što je to prilika da razjasnite neke nejasnoće koje imate, time pokazujete inicijativu i interesovanje. Možete pitati o poslu, kolegama, obuci, ali izbegavajte da u toku prvog razgovora pitate o plati, beneficijama, slobodnim danima.

  • How does this company define and measure success?
  • What are the opportunities for career advancement?
  • If I was hired, what would you expect from me in the first few months?
  • How do you review employee performance?

Visoka škola modernog biznisa je za vas pripremila kurs prilagođen upravo ovoj situaciji – razgovoru za posao na engleskom jeziku, u toku kojeg ćemo simulirati uslove pravog razgovora za posao, uvežbavati odgovore na najčešća pitanja, te pisati CV i motivaciono pismo. Prijavite se, pripremite za intervju i osigurajte sebi taj posao iz snova!

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik u Visokoj školi modernog biznisa