office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako se izboriti sa usamljenošću i ostati motivisan u izolaciji?

Kako vreme odmiče, što smo duže prinuđeni na socijalno distanciranje, hteli to ili ne, javlja se anksioznost. Tu je i osećaj usamljenosti jer smo svi mi, bilo da smo introvertni ili ekstrovertni, društvena bića. Kretanje nam je ograničeno, fizička aktivnost je znatno smanjena. Sve to utiče i na motivaciju da nešto uradimo i osetimo se bolje.

Motivaciju nije lako održavati pod teretom uslova u kojima se trenutno živi, i radi posredstvom savremenih tehnologija, uz zabrinutost za zdravlje bliskih osoba i svoje, i generalno za budućnost. I spoljašnje okolnosti i unutrašnje, u nama samima, stvaraju pritisak, i biti/ostati motivisan jeste pravi podvig.

Treba da pobedimo sami sebe, i svoje egzistencijalne strahove, da skupimo snagu da postignemo ono što se od nas očekuje, ali i što mi od nas samih očekujemo.

Jedan od “problema” današnjice – usamljenost, prisutan je u Srbiji, a odnosi se na ceo svet. Prema rezultatima istraživanja od strane korporacije Cigna, globalne kompanije za zdravstvenu zaštitu, koje je sprovedeno 2019. godine u SAD na uzorku od 10.000 osoba starijih od 18 godina, 79% pripadnika generacije Z (rođenih između 1995. i 2010. godine)  oseća se usamljeno, kao i 71% Milenijalaca (generacije Y – rođenih od 1980. do 1995. godine).* Razmišlja se čak o tome da se usamljenost uvrsti u Međunarodnu klasifikaciju bolesti, a već se naziva epidemijom. Usamljenost koja je postojala kod značajnog broja ljudi, sada je još više produbljena distanciranjem – izolacijom, koju smo prinuđeni da poštujemo.

Rezultati istraživanja korporacije Cigna iz 2019. godine

Još od antičkih vremena, smatra se da je socijalna izolacija najveća kazna na koju društvo može da nas osudi. Najvećom kaznom za zatvorenika se smatra samica. Prema tome, sada smo suočeni sa jednim od najtežih izazova, i ujedno treba da smo dovoljno mentalno i fizički jaki da “izguramo” i sve prateće obaveze koje imamo. Pokušajte da posmatrate te obaveze kao način da prevaziđete svoje strahove, kao pravac u kom ćete usmeriti svoje misli. I kada obavite (štiklirate) neku od svojih dnevnih (radnih) obaveza, osećaćete se bolje. Ne zaboravite da poradite na svojoj fizičkoj aktivnosti od koje takođe zavisi dobro raspoloženje.

Da bismo ostali motivisani, najvažnije od svega je održati pozitivan pogled na život. Ne smemo dopustiti da nas strahovi i negative misli “kontrolišu”. Za negovanje pozitivnosti treba da cenite to što imate sada i potrudite se da ne razmišljate previše unapred.

“Misli dobro, pa će dobro i biti.” – Ivo Andrić

Najlepše je kada radimo stvari koje volimo, a ako i moramo odraditi neke manje voljene stvari, pokušajte da pronađete neku svrhu u tome i nagradite sebe posle obavljenog posla. I verujte u sebe. Ako je potrebno, prisetite se svih vaših uspeha i vizualizujte ono što želite da ostvarite.

“Ako možete da zamislite, onda možete i da uspete.” – Volt Dizni

Sve je uvek mnogo lakše reći nego učiniti. Pokušajmo najbolje što možemo. Uzvratimo “udarac” ovoj situaciji tako što ćemo dokazati sebi da smo dovoljno jaki i da ćemo izolaciju iskoristiti na najbolji mogući način za sebe, i na radu na sebi. Mnogi naučnici, pa i umetnici, dizajneri će istaći da se u samoizolaciji rađaju najlepša i najznačajnija dela. Neka to bude samo dodatni podstrek i početnicima u stvaranju nečega novog.

 “Život od nas ne traži da budemo najbolji, već da se potrudimo najbolje što možemo.” – Džekson Braun

“Sreća nije slučajna, a nije ni nešto što trebate želeti. Sreća je ono što sami stvarate.” – Džim Ron

Možete pogledati ohrabrujući video na temu motivacije i strajnosti:

Za više informacija možete pročitati tekstove sledećih izvora koji su korišćeni za pisanje ovog bloga:

Đorđević, Katarina (2020, 30. mart). Zabrana pojačava želju za slobodom. Politika, http://www.politika.rs/sr/clanak/451116/Zabrana-pojacava-zelju-za-slobodom

Ballard, Jamie (2019, 30th July). Millennials are the loneliest generation. YouGov, https://today.yougov.com/topics/lifestyle/articles-reports/2019/07/30/loneliness-friendship-new-friends-poll-survey

* Cigna (2020). Loneliness and the workplace. https://www.cigna.com/static/www-cigna-com/docs/about-us/newsroom/studies-and-reports/combatting-loneliness/cigna-2020-loneliness-factsheet.pdf

Cigna (2020). Loneliness is at epidemic levels in America. https://www.cigna.com/about-us/newsroom/studies-and-reports/combatting-loneliness/

Firestone, Lisa (2019, 18th September). Why Millennials Are So Lonely – What’s behind the loneliness epidemic in younger generations? Psychologytoday, https://www.psychologytoday.com/us/blog/compassion-matters/201909/why-millennials-are-so-lonely

Autor: Doc. dr Karolina Perčić