office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Ekonomski odnosi Indije i Kine

Za kupovine i preuzimanja firmi od strane Kine sada je potrebna izričita dozvola vlade u Delhiju. Indija time sledi model Australije Treća najveća ekonomija Azije je isključila sa svoje teritorije kineske investitore. Nakon što je Centralna banka Kine, na opšte užasavanje Indije, iskoristila slabost indijske valute rupija, te niski berzanski kurs da bi masovno kupila akcije indijske HDFC Banke, vlada u Delhiju je objavila da su od sada sve kupovine i preuzimanja firmi od strane Kine podložne dikretnom odobrenju od strane Indije. Time Delhi sledi put Australije, koja je takođe pre neki dan zatvorila kapije za kineske investicije. 

Pre toga je vođa indijske opozicije Rahul Gandhi javno zahtevao da se obustave sve operacije u kojima stranci mogu da kupe sada jeftine indijske akcije. Masovo usporavanje rasta je veoma oslabilo puno indijskih kompanija i učinilo ih lakim plenom za atraktivna preuzimanja. Vlada ne sme da dopusti strancima da za vreme nacionalne krize preuzmu kontrolu nad indijskim firmama, poručio je Gandhi. I to u momentu kad su kineske kompanije poput Bytedance ili ekspandirajući proizvođač automobila Great Wall Motor Co Ltd ili SAIC sa svojom podfirmom MG pokušali da masovno pokupuju akcije na kineskim berzama. 

Statistički gledano, 18 od 30 novoformiranih firmi u tehnološkom sektoru Indije su zavisne od kineskog novca. Virus korone pogađa više poslovnih branši, a posebno one koje su visoko zavisne od kreditne podrške, kaže Vikram Doshi, iz revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers u Indiji. Između aprila i decembra prošle godine je broj dirketnih investicija iz inostranstva u Indiji skočio za 10% na skoro 36 milijardi dolara.

Vlada u Delhiju nije formalno u svojoj odluci ni jednom rečju pomenula pokušaj Pekinga da iskoristi slabosti indijske berze, ali je automatski ukinula sve dozvole susednim zemljama za direktne investicije ne bi li sprečila preuzimanja u iskorištavnju trenutnih slabosti.  Pri čemu ni jedan posmatrač ne smatra da se ova zabrana odnosi na investitore iz Šrilanke ili Nepala: odluka se realno odnosi isključivo na Kinu. Njeni investitori su kudikamo aktivniji nego investitori ostalih susednih država Indije. 

Delhi želi da po svaku cenu spreči da Peking jeftino izvrši neprijateljska preuzimanja indijskih koncerna. U odluci indijske vlade stoga piše: Ako neka od država koja deli granicu sa Indijom ili neko od budućih investitora iz takvih zemalja želi da investira u Indiju, može to da radi isključivo preko vlade Indije.

Do sada su investitori iz Bangladeša ili tek iz Pakistana ionako bili zakonski sprečavani na tlu Indije. Ostali su mogli da bez ograničanja kupuju sve akcije, izuzimajući strateški bitne kompanije poput luka ili telekomunikacionih koncerna. Za to je i ranije trebala posebna dozvola vlade. U februaru su analitičari Gateway House objavili da Kina trenutno u Indiji ima oko 6,2 milijarde dolara u direktnim investicijama, ali niko ne zna kolika je ukupna suma koju je Kina preko fondova do sada investirala u indijske firme.