office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Berzanske šanse ove nedelje

Trgovinski odnosi SAD-a i Kine su prošle sedmice ponovo bili u centru pažnje investitora. Izveštaji o statusu trgovinskog sporazuma bili su pomalo kontradiktorni. Početkom sedmice izveštaji su sugerisali da Kina zahteva sniženje carinskih tarifa kao uslov za potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma. Neizvesnost je porasla nakon što su Sjedinjene Države sredinom sedmice nagovestile da bi potpisivanje sporazuma moglo da bude odloženo do decembra, ali je Kina u četvrtak saopštila da su SAD pristale na sniženje postojećih tarifa u okviru prve faze sporazuma, što je ponovo podstaklo tržišni optimizam. To je izazvalo rast cene nafte i akcija, dok je zlato izgubilo na vrednosti.

Izborna kampanja u Velikoj Britaniji zvanično je počela i investitori pažljivo prate ankete o javnom mnenju. Vladajuća Konzervativna stranka ima prednost od 12% u odnosu na laburiste, ali najnovije ankete pokazuju da se ova prednost polako topi. Izbori će se održati 12. decembra a investitori se nadaju jasnom rezultatu kako bi neizvesnost po pitanju Brexit-a konačno bila rešena.

Bliski istok je prošle sedmice takođe bio u centru pažnje. Vesti iz Irana i Iraka uticale su na cene nafte. Dok Iran nastavlja sa nuklearnim programom, protesti u Iraku ometaju snabdevanje iz ključne naftne rafinerije, Nasirije. Na cenu nafte ponovo su vršili pritisak negativni podaci o zalihama u SAD-u, ali je optimizam povodom trgovinskog sporazuma pružao podršku ceni.

Berzanski indeksi su ponovo dotakli istorijski maksimum jer su pored optimizma povodom trgovinskog sporazuma pozitivni ekonomski podaci iz SAD-a takođe podsticali ulaganje u akcije kompanija.

Prošle sedmice, najvolatilnije su bile cene prirodnog gasa, sirove nafte, paladijuma, srebra, platine i zlata.

Prirodni gas je prošle sedmice bio najvolatilniji uz oscilacije od preko 14%, pri čemu je pretrpeo sedmični gubitak od 0,64%, jer vremenska prognoza ukazuje na nešto toplije vreme nego što je to uobičajeno za ovo doba godine.

Sirova nafta je takođe bila izrazito volatilna s oscilacijama od preko 13%. Cena ove robe opala je za 0,21%, a najveća volatilnost je zabeležena u sredu kada su sumnje u prvu fazu trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine vršile pritisak na tržišta.

Paladijum je bio izrazito volatilan uz oscilacije od preko 10%, ali je do kraja sedmice opao za 3% jer je jačanje američkog dolara vršilo pritisak na cenu.

Srebro je takođe bilo izrazito volatilno uz oscilacije od bezmalo 13% i sedmični pad od preko 6%. Srebro je bilo najvolatilnije u utorak.

Cena platine je takođe zabeležila visoku volatilnost od oko 11,5% uz sedmični pad od 3%. Ovaj plemeniti metal je najveću volatilnost iskusio u četvrtak.

Cena zlata je prošle sedmice nastavila da oscilira uz volatilnost od preko 6,5% i sedmični pad od 3,5%. Najveća volatilnost zabeležena je u četvrtak, a optimizam po pitanju trgovinskih odnosa vršio je snažan pritisak na cenu krajem sedmice.

Izvor: Blumberg, MT4 platforma