office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Virtuelna putovanja

Kako su zbog aktuelne pandemije putovanja znatno redukovana, postoji alternativa za posetu brojnih zanimljivih mesta koja su na raspolaganju putnicima širom sveta. Virtuelne turе su odličan i bezbedan način putovanja u izmenjenim uslovima života i rada. Doživljaj realnih putovanja ne mogu zameniti virtuelna putovanja, ali ih makar donekle mogu dočarati, uz nova saznanja o mestima koja su posećena. Virtuelnim turama se možete priključiti posetom određenih sajtova koji to organizuju i omogućavaju, a posebna prednost istih je što su besplatne.

Virtuelna interaktivna tura može da bude predstavljena u vidu niza međusobno povezanih panoramskih fotografija koje prikazuju unutrašnji i spoljašnji prostor po kom posmatrač virtuelno “šeta“ kroz određeni ambijent, često uz dodatni sadržaj o lokaciji. Neke turističke organizacije nude priliku da se određeni gradovi, muzeji, akvarijumi i ostale atraktivne lokacije posete onlajn putem platformi, aplikacija, kao što je Zoom, što pruža razgledanje u realnom vremenu, uz mogućnost postavljanja pitanja i dobijanja odgovora od turističkih vodiča sa lica mesta. Takve virtuelne ture koje su organizovane uživo, često se i snimaju, te postavljaju na određene kanale, pa ih je moguće i naknadno pogledati. Neki sajtovi nude bolji doživljaj razgledanja novih mesta uz VR naočare poput Oculus Go, Rift ili Quest, Playstation VR i sl.

U nastavku možete pročitati koja virtuelna putovanja smo odabrali za vas i ukoliko odlučite da se nekom priključite, putem naznačenih linkova možete pristupiti sadržaju koji vas zanima.

Putem sajta 360serbia.com (https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/virtuelni-obilazak-prirodnih-lepota-srbije/; https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/tvrdjave/tvrdjave-srbije-u-360/) možete, uz pogled od 360 stepeni, virtuelno posetiti i istražiti neke od lepota Srbije: Srebrno jezero i Ramsku tvrđavu, Golubačku tvrđavu, Smederevsku tvrđavu, pećinu Ceremošnja kod Kučeva, Kapetan Mišin breg kod Donjeg Milanovca, Sokograd kod Sokobanje, a možete videti i kako izgleda Drinska regata kod Bajine Bašte. Takođe, putem istog sajta (https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/putovanje-tokom-izolacije/) možete prošetati ulicama sledećih gradova: Monte Karlo i Anžer u Francuskoj, Bergamo u Italiji, Dresden u Nemačkoj, Vilnus u Litvaniji, ali i pogledati kako izgleda hotеl Diplomat Bеach na Floridi, zatim, ostrvo Kurasao u Karipskom moru, kao i rafting na reci Kolorado u SAD.

Google Arts & Culture kolekcija sadrži preko 1.200 umetničkih institucija uz digitalnu dokumentaciju, i nju čine fotografije umetničkih dela i virtuelne ture muzeja. Kolekcija može da se pretražuje po umetničkom pravcu, imenu umetnika, zemlji ili mapi. Putem sajta https://www.zajednookosveta.com/najbolje-virtuelne-ture/ možete direktno pristupiti sledećim muzejima, galerijama, svetskim čudima (Maču Pikču, Koloseum, Petra, Tadž Mahal, Kineski zid, Velika piramida u Gizi), baznom kampu u Nepalu na Everestu, zakoračiti na tlo severne Evrope u potrazi za polarnom svetlošću ali i na Mars, zatim, tu je i virtuelna poseta Disney World-u, obilazak katakombe u Parizu, najvažnijih mesta u Jerusalimu i Vitlejemu, zamka Bran u Rumuniji, Akropolja u Atini, nacionalnog parka Josemiti u SAD u kome se nalazi vodopad i šuma od sekvoja. Neki od muzeja i galerija koji se nalaze u kolekciji su: Ufici galerija, MoMA – Muzej moderne umetnosti, Van Gog muzej, Rijks muzej, Versaj, Albertina, Muzej Fride Kalo.

NASA (The National Aeronautics and Space Administration) takođe nudi virtuelne ture za zabavu i edukaciju, a jedna od njih obuhvata istraživanje unutrašnjosti observatorijuma SOFIA (https://www.nasa.gov/feature/next-stop-the-stratosphere-via-virtual-tour), gde posetioci mogu da vide unutrašnjost letelice Boeing 747SP, koju je NASA modifikovala tako da može da ponese velike teleskope. Tokom ture virtuelni posetioci mogu da vide i kako funkcioniše teleskop, te da kroz njega bace pogled i na zvezde, i druge daleke tačke u svemiru. Tu je i virtuelna tura kroz TRAPPIST-1 zvezdani sistem, koji obuhvata sedam egzoplaneta koje orbitiraju oko zvezde koja je nešto veća od Jupitera. Zainteresovani mogu da vide i kako radi teleskop koji je poslužio za otkrivanje ove konstelacije (http://www.spitzer.caltech.edu/vr).  

I čuvena Bakingemska palata je otvorila vrata znatiželjnim virtuelnim posetiocima, i ponudila poneku prostoriju na uvid, gde do detalja mogu da se osmotre sobe i da se pročitaju zanimljive informacije o prostoru u kome virtuelno boravite (https://www.royal.uk/virtual-tours-buckingham-palace).

Turistička organizacija Tiqets, uz slogan More ways to culture, promoviše kulturu i turističke destinacije širom sveta putem interaktivnih i besplatnih virtuelnih tura koje se organizuju u okviru kampanje Awakening Weeks, koja traje 6 nedelja, tako da se tokom svake od njih predstavljaju atraktivne lokacije jedne od 6 država koje su odabrane za prikazivanje njihovih znamenitosti virtuelnim putnicima putem aplikacije Zoom. Ove virtuelne ture se organizuju u određeno vreme, traju do sat vremena i vode ih turistički vodiči na engleskom jeziku, koji se uživo javljaju sa određenog mesta. Da bi se pristupilo onlajn turi potrebno je prijaviti se putem sajta i ostaviti tražene podatke od kojih je jedan mejl, na koji se dobija link za pristup virtuelnoj turi sat vremena pre početka iste, pri čemu je potrebno prethodno instalirati aplikaciju Zoom. Na kraju ture posetioci mogu da postavljaju pitanja. Tokom avgusta i septembra su organizovane ture po Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama (https://www.tiqets.com/blog/awakening-weeks/?utm_source=facebook&utm_medium=free_social_organic&utm_campaign=awakening_weeks). Zbog nepredvidivosti putovanja u budućnosti, verovatno će ovakvih tura biti još. Oni koji propuste virtuelnu turu, mogu je pogledati na Youtube kanalu organizacije Tiqets – Awakening Weeks, ukoliko je snimljena i postavljena na isti.

Na sledećem videu možete videti kako izgleda vožnja gondolom po kanalima u Veneciji:

I pre početka pandemije, turističke organizacije su, u nastojanju da se prilagode trendovima na tržištu i izađu u susret potrebama turista, uvodile inovacije u svom poslovanju u obliku virtuelnog predstavljanja turističkih destinacija – virtuelne ture, putem kojih potrošači mogu sagledati određenu destinaciju i upoznati se sa sadržajima koje to odredište nudi, kako bi se opredelili za najbolju ponudu, a i što bolje organizovali putovanje i vreme boravka na određenom mestu.

Ukoliko vas zanima oblast uslužnog sektora, i ukoliko želite da steknete ili proširite svoja znanja u vezi uspešnog plasiranja (svojih) proizvoda i usluga, možete pogledati šta Visoka škola modernog biznisa (MBS) nudi u okviru studijskog programa Menadžment u uslužnom biznisu na master akademskim studijama: https://mbs.edu.rs/master-studije/menadzment-u-usluznom-biznisu/.

Ukoliko želite da postanete menadžer i bavite se upravljanjem poslovanja organizacije, možete se informisati o studijskom modulu Poslovni menadžment na osnovnim akademskim studijama: https://mbs.edu.rs/osnovne-studije/menadzment/.

A ako volite da se bavite kreativnim poslovima, razmislite o studijskom modulu Marketing menadžment na osnovnim akademskim studijama: https://mbs.edu.rs/osnovne-studije/marketing/.

Izvori teksta:

Google Art and Culture, https://artsandculture.google.com/

NASA (27th March 2020). Next Stop: The Stratosphere via Virtual Tour, https://www.nasa.gov/feature/next-stop-the-stratosphere-via-virtual-tour

Royal. Virtual tours: Buckingham Palace, https://www.royal.uk/virtual-tours-buckingham-palace

Tiqets. Tiqets Awakening Weeks Are Here – 6 weeks, 6 countries, over 100 museums & attractions – and you! https://www.tiqets.com/blog/awakening-weeks/?utm_source=facebook&utm_medium=free_social_organic&utm_campaign=awakening_weeks

Zajedno oko sveta (11. april 2020). 20+ virtuelnih tura sa kojima možete da obiđete svet,  https://www.zajednookosveta.com/najbolje-virtuelne-ture/

360serbia.com. Virtuelni obilazak prirodnih lepota Srbije, https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/virtuelni-obilazak-prirodnih-lepota-srbije/

360serbia.com. Virtuelni obilazak tvrđava u Srbiji, https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/tvrdjave/tvrdjave-srbije-u-360/

360serbia.com. Virtuelni obilasci gradova, https://www.360serbia.com/virtuelne-ture/putovanje-tokom-izolacije/