office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Veza srpske i britanske kraljevske porodice

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata 1914. godine, u kome je Srbija bila saveznik Velike Britanije, uspostavljene su bliske veze između dve zemlje. Vrhovni zapovednik srpske vojske u Velikom ratu je bio Aleksandar I Karađorđević, koji je postao regent prestolonaslednik kada se tadašnji kralj, Petar I Karađorđević, zbog bolesti povukao sa vlasti. Aleksandar se oženio princezom Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna, a njihov brak je učvrstio vezu sa britanskim dvorom, pošto je ona bila u bliskoj rodbinskoj vezi sa britanskom vladarskom porodicom. Naime, Marije je bila unuka Alfreda, vojvode od Edinburga, drugog sina britanske kraljice Viktorije. Aleksandar I je odlikovan Viktorijanskim lancem, koji predstavlja jedan od uglednijih britanskih kraljevskih ordena.

Kralj Petar II Karađorđević

Prvi sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, Petar II Karađorđević, je rođen 1923. godine u Beogradu. Petar II je bio praunuk britanske kraljice Viktorije, sa majčine strane, a krstili su ga britanski kralj Džordž VI i Elizabeta Bouz-Lajon, kraljica majka. Jačanje porodičnih veza između britanske i srpske dinastije je nastavljeno i tokom Drugog svetskog rata. Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, kralj Petar II je bio prinuđen da 1941. godine emigrira, najpre u Grčku i Egipat, a potom u London. Tamo se pridružio britanskom Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu i 1944. oženio princezu Aleksandru od Grčke i Danske. Petrov sin, Aleksandar II, je rođen 1945. godine, a krstila ga je kraljica Elizabeta II u Vestminstarskoj opatiji u Londonu.

Kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta

Aleksandar II Karađorđević se u Srbiju vratio 2001. godine i, sa suprugom Katarinom, živi u Dvorskom kompleksu na Dedinju. Bio je prisutan na venčanju britanskog princa Vilijama i Ketrin Midlton, 2011. godine. Kada su princ Čarlsa i Kamila Parker posetili Beograd 2016. godine, Aleksandar je bio njihov domaćin. Interesantno je da su Karađorđevići, kao potomci kraljice Viktorije, pretendenti na britanski presto, i zauzimaju 91. mesto na listi naslednika krune.

Aleksandar II Karađorđević i Čarls, princ od Velsa

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik u Visokoj školi modernog biznisa