office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Trgovina je uvek dobra

Prošle sedmice su slabi ekonomski podaci za evro zonu prilično iznenadili tržišne učesnike, a još slabiji rezultati iz prerađivačke industrije i sektora usluga SAD-a podstakli su bojazan od usporavanja (i) američke ekonomije. Međutim, sentiment je u petak donekle poporavljen nakon mešovitih rezultata izveštaja sa tržišta rada SAD-a koji je, između ostalog, pokazao da je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u poslednjih 50 godina.

Investitore je takođe zabrinula eskalacija tenzija između SAD-a i EU nakon što je Svetska trgovinska organizacija odobrila američke carinske tarife na evropske proizvode u vrednosti od 7,5 milijardi dolara. Razlog za ovaj potez su subvencije koje EU odobrava kompaniji Airbus, proizvođaču vazduhoplova. Odluka o tužbi EU povodom subvencija SAD-a kompaniji Boeing biće doneta početkom sledeće godine. Međutim, EU je najavila sopstvene recipročne carinske namete na američka dobra.

Britanska vlada je, kako je izjavio premijer Boris Džonson, uputila konačnu ponudu za dogovor o Brexit-u koja obuhvata moguće rešenje za glavnu tačku spoticanja u pregovorima, pitanje granice sa Irskom. Međutim, EU i Irska su saopštile kako neće prihvatiti novi plan ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo ne revidira određene detalje. Drugim rečima, mogućnost da će UK napustiti Evropsku uniju 31. oktobra bez sporazuma i dalje je velika.

Prošle sedmice, najvolatilnije su bile cene prirodnog gasa, sirove nafte, srebra, paladijuma, indeksa GER30 i zlata.

Prirodni gas je prošle sedmice bio najvolatilniji sa oscilacijama od preko 19% i do kraja sedmice je opao oko 2,7% nakon što je izveštaj o zalihama u četvrtak pokazao da je snabdevanje na visokom nivou.

Sirova nafta je takođe bila izrazito volatilna sa oscilacijama od preko 17%. Cena ove robe je opala za nepunih 5,5%, pri čemu je najveća volatilnost zabeležena u sredu kada su cene pale zbog strahova od usporavanja svetskog privrednog rasta.

Srebro je prošle sedmice takođe bilo izrazito volatilno sa oscilacijama iznad 13% i sedmičnim padom od 0,05%. Srebro je bilo najvolatilnije u ponedeljak.

Cena paladijuma je nastavila da oscilira uz volatilnost od oko 12% i padom od oko 0,70% tokom sedmice. Cena ovog metala je u sredu dostigla još jedan istorijski maksimum, ali je na kraju ipak zabeležila prvi sedmični pad u poslednjih devet sedmica. Cena je nastavila sa rastom zbog sve veće potražnje za paladijumom izazvane oštrijim standardima o kontroli emisije štetnih gasova u Kini.

Indeks GER30 je nastavio da se kreće volatilno uz oscilacuju cene od 10%. Najveća volatilnost je zabeležena u sredu i četvrtak. Indeks je do kraja sedmice opao za 3,2% zbog slabih ekonomskih podataka iz Nemačke i evro zone.

Cena zlata je ove sedmice zabeležila oscilacije od preko 9%, ali je do kraja sedmice opala za 0,7% uoči početka nove runde trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, 10 – 11. oktobra. Ulagači očekuju da će FED krajem meseca sniziti kamatnu stopu za 0,25%.

Izvor: Blumberg, MT4 platforma