office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Trenutno berzansko stanje

MBS stalno prati dešavanja na finansijskim tržištima, tako da naši studenti uvek imaju najnovije informacije koje opredeljujuće utiču na svetska ekonomska zbivanja, čije posledice, naravno itekako osećaju i tržišta u malim zemljama.

Tržišta su prošle sedmice opala nakon što je američki predsednik Donald Tramp sugerisao da će trgovinski sporazum sa Kinom biti postignut tek za godinu dana, nakon predsedničkih izbora u novembru. Tržišta su se kasnije oporavila jer su američki zvaničnici saopštili da trgovinski pregovori sa Kinom dobro napreduju. U međuvremenu, investitori su bili nervozni jer su nove carinske tarife na kinesku robu trebale da stupe na snagu 15. decembra. Ipak, do toga nije došlo zbog novih momenata u pregovorima Kine i SAD-a. Da su ovi novi nameti bili aktivirani, verovatnoća da će prva faza sporazuma biti potpisana ove godine drastično bi opala.

Odluka kartela OPEC da poveća ograničenje proizvodnje sa 1,2 na 1,7 miliona barela dnevno potvrđena u petak podstakla je rast cene nafte. Sporazum će trajati do kraja marta kada će se OPEC ponovo sastati. Ova vest je izazvala skok naftne cene na dvomesečni maksimum.

Neočekivano dobri rezultati izveštaja sa tržišta rada SAD-a podstakli su rast akcija i američkog dolara, dok su cene zlata i srebra iskusile pad. Investitori ća pažljivo pratiti i sastanak o monetarnoj politici Federalnih rezervi u sredu. Kamatna stopa najverovatnije neće biti promenjena, ali investitore zanima saopštenje banke o budućoj monetarnoj politici.

Osim toga, u centru pažnje će biti i valutni parovi koji sadrže GBP zbog izbora u Velikoj Britaniji u četvrtak. Ankete pokazju da će Konzervativna stranka Borisa Džonsona verovatno osvojiti apsolutnu parlamentarnu većinu, što je izazvalo rast funte na osmomesečni maksimum.