office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Trendovi u influenser marketingu

Šta je potrebno da bi se neko mogao nazvati “influenserom”? Da li je dovoljna samo autentičnost, posedovanje X faktora ili kreiranje kvalitetnog sadržaja kojim se gradi poverenje kod pratilaca? Koji je recept uspeha i da li ima rok trajanja? Kako influenser postaje i ostaje relevantan?

1. Kako da influenser ostane relevantan?

2. Da li je bolje biti u stalnoj potrazi za nekim novim ko će tek postati veliki ili je nekad bolje odlučiti se za sigurnu poznatu osobu? 

Popularno mišljenje je da Facebook više nije toliko “aktuelan” i da se mlađa publika prebacila potpuno na Instagram, kao i na novu društvenu mrežu TikTok. TikTok je kao nova društvena mreža doživela globalni bum i posebno je interesantna mlađoj ciljnoj grupi, prvenstveno zbog tipa sadržaja koji se na njoj kreira. Šta je danas relevantno kada su u pitanju društvene mreže i gde je tu pozicioniran influenser marketing?

Da li je Facebook i dalje relevantan i šta kaže statistika?

Da li će se influens marketing prebaciti na Tik-Tok, da li je on zaživeo i koju publiku zapravo “gađa”?

U protekle dve godine rastući je trend angažovanja mikro influensera u marketinškim kampanjama. Brojni brendovi se radije odlučuju da za digitalne kampanje angažuju više mikro influensera naspram manjeg broja makro influensera. Koja je razlika između ova dva tipa influensera i ko daje bolje rezultate? Zašto je značajna i najnovija kategorija takozvanih nano influensera i ko su zapravo oni?

Koja je razlika između mirko i makro influensera i da li su mikro influenseri preuzeli primat u poslu?

Da li su trenutno u trendu nano influenseri, ko su oni i zašto su značajni?

Da li se pojavljuju novi influenseri koji imaju specifične niše publike i zašto je to dobro za određene brendove?

Društvene mreže su neosporno sastavni deo naših života i dnevnih rutina. Imajući u vidu važnost društvenih mreža u svakodnevnom životu potrošača, brendovi i biznisi upravo preko njih pokušavaju da se povežu sa postojećim i budućim korisnicima i kupcima. U moru kreiranog sadržaja na ovim platformama dolazi do prezasićenja sadržajem i veliki je izazov izdvojiti se. U tome brendovima svakako pomaže jasna digitalna strategija kao i pametan odabir influensera u okviru nje. Šta možemo očekivati u predstojećem periodu i šta je “the next thing” u digitalnom marketingu?

Izvor: https://wannabemagazine.com/trendovi-u-influenser-marketingu-wda-2020-film-epizoda-04/

Prof. dr Aleksandra Brakus