office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Svi putevi vode u Rim – večni grad

„Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda vas pretvore u pripovedača.“ – Ibn Batuta

Ko jednom poseti Rim i zavoli njegov antički duh, kroz neko vreme mu se i vrati. Jer, apsolutno je nemoguće sva bogatstva ovoga grada sagledati i upoznati samo jednom posetom. I to ne samo bilo kakvom posetom. Jedno je šetati ulicama starog dela grada, a potpuno se drugačiji utisak stiče šetnjom po rimskim znamenitostima, kao što su Koloseum, Rimski forum, crkve, tokom koje je moguće osetiti autentičan duh Rima.

Verovatno ste čuli za frazu „svi putevi vode u Rim“ i možda niste sigurni zbog čega je ona nastala i šta znači. Veruje se da je postojala jedna građevina pod nazivom Zlatni miljokaz koja se nalazila na Rimskom forumu i koja je služila kao polazna tačka računanja razdaljina u Rimskoj imperiji, jer se smatralo da svi putevi počinju od tog mesta, odnosno da svi putevi vode ka toj specifičnoj tački. Pretpostavlja se da je to bio mermerni stub (visok 3,7 metara i prečnika 1,15 metara), i da se nalazio u blizini Saturnovog hrama na forumu u Starom Rimu, koji je podigao imperator Oktavijan Avgust 20. godine pre nove ere.

Istorija Rima je veoma duga. Prema legendi, grad Rim su osnovali braća Romul i Rem 753. godine pre nove ere, a arheološki nalazi podržavaju teoriju da je Rim nastao iz seoskih naselja na brdu Palatin, na mestu budućeg Rimskog foruma, u VIII veku pre nove ere. Rim je bio prestonica Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. Ovaj antički grad poseduje impozantnu istoriju i kulturu.

Najimpresivnija znamenitost Rima je Koloseum – najveći amfiteatar ikada sagrađen u Rimskom carstvu, u kojoj su se održavale borbe između gladijatora i životinja. Gladijatori su imali tretman robova u koje se mnogo ulagalo i često su zbog toga bili pošteđeni njihovi životi tokom borbi, koje je moglo da prati između 50.000 i 80.000 gledalaca.

Šetnja po Koloseumu, koji je 2007. godine proglašen za jedno od novih sedam svetskih čuda, ostavlja veliki utisak, mada, u Rimu svašta ostavlja bez daha. Današnji izgled rimske arene je posledica zemljotresa i požara. Pogled sa ove impresivne arene (koja je počela da se gradi 72. godine nove ere, a završena osam godina kasnije) veličanstven je i pruža inspiraciju ljubiteljima fotografije. Pored Koloseuma nalazi se slavoluk ili Konstantinova trijumfalna kapija, veliki spomenik u obliku kapije, koji je izgrađen 312. godine u Rimu u čast pobede cara Konstantina.

„Dok Koloseum stoji, stajaće i Rim; kada Koloseum padne, pašće i Rim; kada padne Rim, pašće i svet!“ – Prečasni Bid

Jedna od fascinantnih znamenitosti je Rimski forum – antički trg koji je nastao oko 509. godine pre nove ere, kao srce velikog carstva. Forum je zapravo trg koji je predstavljao centar javnog života. Prostirao se na oko 5 hektara. Smešten je u dolini, koja je nekada bila močvara, između brežuljaka Palatina, Eskvilina i Kapitolija. Rimski forum je antička građevina koja je sagrađena čak pre doba rimskih imperatora i rimske istorije koju svi poznajemo.

U Rimu se nalazi veliki broj veličanstvenih trgova, a najpoznatiji su Španski trg, Trg Navona, Trg cveća, Trg Venecija. Stari Rim krase uske uličice popločane kaldrmom koje vode od jednog do drugog trga, sa po kojom crkvom ili prelepim fontanama. Jedan od trgova krasi Panteon – rimski hram svih bogova iz 126. godine.

Jedan od najlepših trgova u Rimu je Španski trg, koji je Španskim stepenicama povezan sa trgom i francuskom crkvom Trinità dei Monti. Španske stepenice su izgrađene između 1723. i 1726. godine, imaju 135 stepenika od belog mermera i popularna su scenografija za modne revije, foto i video snimanja.

Fontana u Rimu koja svaki put kada se vidi ostavlja bez daha je Fontana di Trevi, za kojom po svojoj lepoti ne zaostaju mnogo ni fontane na Trgu Navona. Asocijacija na Fontanu di Trevi je ogromna gužva tokom celog dana, i prema nekim procenama u nju se ubaci oko 3.000 evra svakog dana. Za ovu fontanu se vezuje legenda o bacanju novčića desnom rukom preko levog ramena za povratak u Rim.

Na zapadnoj obali reke Tibar nalazi se boemska četvrt Rima – Trastevere i Vatikan, najmanja država na svetu, i po površini i po broju stanovnika, i jedina država koja se nalazi unutar druge države. Na putu od centra Rima do Vatikana može se preći antički most Sant’Angelo i posetiti istoimena tvrđava. U Vatikanu se nalazi najveća i centralna katolička crkva na svetu – bazilika svetog Petra, ispred koje se prostire čuveni Trg svetog Petra.

Vatikanski muzeji su priča za sebe i za njih treba izdvojiti skoro pola dana. Krase ih prelepe, mnogobrojne prostorije bogate umetničkim delima (oko 70.000 dela). Jedna od njih je Sikstinska kapela koju su oslikavali umetnici renesanse, među kojima se ističe Mikelanđelo koji je oslikao svod ove kapele (u periodu od 1508. do 1512. godine) i Oltarnu fresku Poslednjeg suda. Cilj ovog teksta je samo pokušaj da se dočaraju lepote Rima koji je toliko autentičan da imate utisak da plovite kroz vreme, vekove, dok šetate njegovim ulicama, trgovima…

Predloge objekata za posetu u Rimu, osim onih koji su u tekstu pomenuti, možete saznati putem sledećeg videa:

Kako su za Rim karakteristične prilične gužve i višečasovna čekanja u redovima za ulazak u Koloseum, Vatikanske muzeje, savetuje se kupovina karata onlajn, nekoliko dana unapred, i to onih koje uključuju skip the line.

I za sam kraj, u nastavku možete pročitati citate koji govore u prilog putovanjima.

„Jednom godišnje, idite na neko mesto na kome nikada do tada niste bili.“ – Dalaj Lama

„Putovanje i promena mesta daju umu novu snagu.“ – Seneka

„Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“ – Semjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom Mark Tven

Doc. dr Karolina Perčić