office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Ričard Brenson kao inspiracija

Ričard Brenson je britanski poslovni magnat, investitor, autor i filantrop. Kao osnivač i pokretačka snaga Virgin-ove poslovne imperije, stekao je reputaciju jedne od najpopularnijih ličnosti u Engleskoj i šire – postao je istaknuta globalna ličnost na osnovu svog rada u maloprodaji, transportu, sa interesima za putovanja na kopnu, moru, u vazduhu i svemiru, kao i za humanitarni rad.

Brenson je još u mladosti imao želju da postane preduzetnik. Njegov prvi poslovni poduhvat sa 16 godina bio je časopis Student. Zatim, otvorio je lanac prodavnica ploča i izdavačku kuću Virgin Records, kasnije poznatu kao Virgin Megastores. Kako bi promovisao svoje muzičare koji su izdavali singlove, ploče, osnovao je internacionalni radio Virgin.

Brend Virgin je ubrzano rastao tokom 1980-tih godina, kada je osnovao Virgin Atlantic Airways, aviokompaniju i proširio izdavačku kuću Virgin Records. Svemirsku letačku kompaniju Virgin Galactic sa sedištem u Mojave Air & Space Port, u Kaliforniji osnovao je 2004. godine. Ona proizvodi SpaceShipTwo, suborbitalni svemirski avion dizajniran za svemirski turizam.

Danas imperiju Virgin čine brojne kompanije: osiguravajuće kuće, finansijske institucije, izdavačke kuće, medijske kuće, aviokompanije, kompanije za železnički prevoz, neprofitne organizacije za pomoć ugroženima, organizacije za zaštitu životne sredine, klubovi zdravlja, kompanija za prevoz putnika u svemir.

Brenson uživa da bude glavni promoter svojih brendova, i ne predstavlja mu problem da se npr.  pojavi u javnosti kao flašica brenda Virgin Cola. Nekonvencionalan je i mnogi smatraju da je to razlog što je jedan od najuspešnijih preduzetnika na svetu.

Piše za blog sajta Virgin, gde daje smernice drugima za uspešan i srećan život. Ističe da je važnije nego ikada održavati otvoren um i izazivati naše percepcije, mišljenja i – često podsvesne – predrasude. Navodi: „Uvek se trudim da zapamtim da sve naše misli i izbore oblikuju naša iskustva, emocije i okruženje. Važno je imati to na umu ako želimo da se i dalje usavršavamo i da se uključimo u zdrave razgovore koji mogu da promene i svet na bolje.“

Neki od citata za koje smatra da su mu pomogli da se suprotstavi svojim percepcijama i proširi svoje horizonte su:

“Ne vidimo stvari onakve kakve jesu, mi ih vidimo onakve kakvi jesmo.” – Anais Nin

“Ono što vidite i ono što čujete u velikoj meri zavisi od toga gde stojite.” – C. S. Lewis

“Ne treba nam magija da bismo promenili svet, već nosimo svu moć koja nam je potrebna unutar sebe: imamo moć da bolje zamislimo.” – J. K. Rowling

“Um je poput padobrana. Ne radi ako nije otvoren. ”- Frank Zappa

“Svaka istina ima dve strane; dobro je pogledati i jednu i drugu pre nego što se i mi obavežemo. ”- Aesop

“Svaki događaj u životu je prilika da se izabere ljubav nad strahom.” – Oprah Winfrey

“Predrasude su teret koje zbunjuju prošlost, ugrožavaju budućnost i čine sadašnjost nedostupnom.” – Maya Angelou

Brenson smatra da je ključno stalno usavršavati način na koji mislimo da bismo unapredili inovacije, i ističe par citata koji mu pomažu da održi otvoren um i da prihvati pametniji način razmišljanja:

“Sve počinje i završava u vašem umu. Onome čemu dajete moć ima moć nad vama.” – Leon Brown

“Ako vam se nešto ne sviđa, promenite. Ako to ne možete promeniti, promenite svoj stav.”- Maya Angelou

“Morate uraditi stvari za koje mislite da ne možete.” – Eleanor Roosevelt

“Morate se ponašati kao da je moguće radikalno promeniti svet. I morate to stalno da radite.”- Angela Davis

“Mudrost počinje u čudu.” – Socrates

“Genijalno može biti sposobnost da se kaže jedna duboka stvar na jednostavan način.” – Charles Bukowski

“Empatija, i sposobnost da koristite vašu maštu, ne bi trebalo da ima granica.” – Emma Watson

„Budite otvoreni za učenje novih lekcija, čak i ako su u suprotnosti sa lekcijama koje ste juče naučili.“ – Ellen DeGeneres

„Uvek radim ono što ne mogu da uradim, da bih mogao da naučim kako da to radim.“ – Pablo Picasso

Njegov produktivni trik je u jednostavnoj navici. U jednom od svojih blogova navodi da je jedini razlog zbog kog je u mogućnosti da uradi sve stvari koje radi i to bez previše naprezanja to što se trudi da bude u dobroj fizičkoj formi. Smatra da izdvajanje vremena za vežbe udvostručuje njegovu produktivnost, i ako se ljudi osećaju najbolje što mogu, da će biti najproduktivniji zaposleni na radnom mestu.

I istraživanja dokazuju da Vam vežbanje može pomoći u profesionalnom smislu poboljšanjem pamćenja i mentalne oštrine, smanjujući stres i čak pospešujući kreativnost.

Branson, koji preferira tenis, kajt surfovanje i dizanje tegova, posvećuje najmanje sat vremena treningu i ističe da fizička aktivnost treba da bude prioritet i da ne postoji ništa važnije od brige za sebe.

Kako Ričard Brenson, osnivač i vlasnik imperije Virdžin, savetuje preduzetnike?

Brenson kaže da je najvažnije, kada osnivate svoju organizaciju, da imate na umu da je organizacija grupa ljudi, a da Vi kao lider treba da naučite da slušate, budete motivator i pronađete ono najbolje u ljudima.

Za kraj ovog teksta o vrlo zanimljivoj i inspirativnoj ličnosti, možete poslušati kako objašnjava tajne svog uspeha:

Izvori:

https://www.virgin.com/richard-branson

https://www.virgin.com/richard-branson/my-top-10-quotes-challenge-way-you-think

https://www.virgin.com/richard-branson/my-top-10-quotes-inspire-smarter-thinking

https://www.virgin.com/richard-branson/why-being-healthy-work-matters

https://www.instagram.com/richardbranson/

Autor: doc. dr Karolina Perčić