office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Prednosti studentskih razmena

Kada ste student nekog fakulteta teško je videti, pored mnoštva obaveza koje Vas očekuju, kako i pod kojim uslovima studiraju studenti u drugim državama. Uz to, važno je napomenuti da je većina studenata neinformisana i propušta neverovatne mogućnosti koje njihov fakultet pruža izvan vrata kampusa, poput razmene studenata sa drugim državama. Univerziteti i samostalni fakulteti nude izvrsne mogućnosti za upoznavanje načina života i učenja u drugoj zemlji kroz programe razmene studenata. Svake godine sve više i više studenata učestvuje u tim programima, odlazeći iz Srbije na jedan ili dva semestra, nastavljajući studije koje im omogućavaju sticanje diplome u drugoj zemlji. Nije teško zaključiti zašto studenti koriste prednosti programa razmene kad znamo za pogodnosti koje se nude u okviru tih programa.

Prednosti

Doživite život u drugoj zemlji

Razmena Vam omogućava da osetite kako je to živeti i studirati u drugoj zemlji, što je mnogima jedno od prvih iskustava takve vrste u životu. Osim toga, možete putovati za vreme letnjeg ili zimskog raspusta, tako da imate priliku da detaljnije upoznate način života i običaje ljudi zemlje u koju ste došli da studirate kako bi proširili svoja znanja i dosadašnja iskustva.

Proširite svoje znanje stranih jezika

Dok većina studenata ima tendenciju da odabere zemlje engleskog govornog područja, gde se nastava realizuje na engleskom jeziku, razmena pruža budućim “lingvistima” mogućnost da upoznaju drugi jezik i razviju svoje veštine u stranom studijskom okruženju.

Izgleda sjajno u vašem CV-ju

Životno iskustvo? Nakon što se vratite sa studentske razmene, imaćete mnogo impresija i utisaka. Veštine i atributi koje ćete steći studirajući u inostranstvu, nove perspektive koje će Vam se pružati i Vaša spremnost da se žrtvujete izvan svoje zone komfora, će izgledati sjajno budućim poslodavcima i dobro će Vam koristiti u svim aspektima Vašeg života.

To neće koštati Vašu državu

Programi razmene zaista su samo to – prilika da svoje mesto na studijama razmenite s nekim iz druge zemlje. I dalje ćete plaćati svoju školarinu Vašoj ustanovi, a inostrani studiji će doprineti kvalitetu Vaše diplome (pripazite da ne zamenite razmenu studenata sa studiranjem u inostranstvu, što je nešto potpuno drugo). Avionske ili vozne karte, smeštaj, ishrana i džeparac svakako će Vas koštati, ali institucije imaju različite kredite i stipendije za razmenu studenata koji Vam mogu pomoći u pokrivanju tih troškova.

Koje su pripremne radnje:

Obavezno kontaktirajte agencije koje se bave razmenom studenata i prijavite se ranije (najmanje šest meseci unapred) jer programi razmene su visoko konkurentni i potrebno je neko vreme radi dobijanja neophodnih odobrenja potrebnih od različitih institucija i rasporeda koji se moraju uskladiti.

Pažljivo istražite svoja potencijalna mesta razmene (možete ih videti na web stranici Vašeg fakulteta). Vaše se mogućnosti u početku mogu činiti neograničene, zato je važno smanjiti ih na samo nekoliko fakulteta prema zemljama koje Vas zanimaju, jeziku na kojem se odvija nastava i programima koji se nude. Najverovatnije će biti potrebno da odaberete više od jedne potencijalne školske ustanove u slučaju da niste u mogućnosti da u prvom krugu realizujete svoju želju.

Razmena nije Vaša jedina opcija; možda bi trebalo da razmotriti i studiranje u inostranstvu, program razmene istraživanja, kratke kurseve, međunarodno stažiranje, međunarodno volontiranje, i sl.

Nakon što Vam je odobren zahtev za razmenu  možete podneti zahtev za stipendiju, rezervisati svoj let, podneti zahtev za vizu (ukoliko je potreban), organizovati svoj smještaj (Vaša agencija Vam u tome može pomoći) i ostale aktivnosti koje se u konkretnom slučaju podrazumevaju.