office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Pet trikova za učenje stranih jezika

Učenje stranih jezika obogaćuje vaš život, ruši predrasude i omogućava vam da u potpunosti iskoristite mogućnosti koje nudi moderno društvo. Međutim, ovladavanje stranim jezicima može predstavljati i veliki izazov. Ne treba ih učiti tako što ćete pamtiti glagolske tablice ili raditi monotona gramatička vežbanja. Istrajnost je ključ za učenje jezika ali ovih 5 saveta vam mogu u tome pomoći.

  1. Budite svakodnevno u kontaktu sa stranim jezikom

Čitajte knjige i gledajte filmove na stranom jeziku. Tako ćete sami otkrivati jezik na prirodan i zabavan način, umesto da slepo pratite instrukcije. Steći ćete uvid u istoriju, kulturu, humor i tradiciju nekog naroda, i imaćete daleko bogatiji fond reči. Komunikacija sa izvornim govornicima je takođe izuzetno bitna. Iskoristite sve prednosti koje vam internet nudi i stupite u kontakt sa onima kojima je taj jezik maternji.

2. Izbegavajte mentalno prevođenje

Mentalno prevođenje je jedna od najčešćih grešaka prilikom učenja nekog jezika. Kada želite da nešto kažete na stranom jeziku nemojte u glavi prevoditi tu rečenicu sa maternjeg. Ukoliko budete pokušavali da prevodite na ciljani jezik kada razgovarate sa nekim, doći će do zastajanja u govoru i neadekvatnih pauza dok pokušavate da se setite određenih reči ili izraza. Takođe, nije moguće uvek pronaći odgovarajući prevodni ekvivalent pa se neke reči moraju prevoditi opisno, a i velika je verovatnoća da je redosled reči potpuno drugačiji na nekom stranom jeziku. Najbolje je pamtiti novi vokabular u kontekstu, odnosno pamtiti način na koji se koristi neka reč. Stoga, pokušajte da prilikom komuniciranja na stranom jeziku primenite naučeno gradivo ili koristite reči i fraze koje su vam već poznate.

3. Učite postepeno i ponavljajte

Ubrzani kursevi jezika koji vam nude mogućnost da savladate strani jezik u roku od 20 dana su danas izuzetno popularni. Međutim, tako nešto je malo moguće a i često lako zaboravimo ono što smo učili brzo. Zbog toga je važno da učimo postepeno, redovno i da ponavljamo naučeno. Potrudite se da vežbate strani jezik svakog dana – na putu do škole ili posla, u gradskom prevozu… Ako se okružite stranim jezikom prirodno ćete usvajati konstrukcije, što je mnogo efikasnije nego učenje reči van konteksta. Pronađite audio i video materijale za vežbanje stranog jezika, slušajte muziku ili radio program i pokušajte da koristite naučeno.

4. Stvarajte asocijacije

Ukoliko stvorite asocijacije za nove reči ili izraze lakše ćete ih zapamtiti a i učenje će vam biti zanimljivije. Pokušajte da pretočite fraze u zanimljive mentalne slike i to će vam sigurno olakšati način na koji ih pamtite.

It’s raining cats and dogs („Kiša lije kao iz kabla“)

5. Ne plašite se da pogrešite

Često se dešava da kod polaznika kursa stranog jezika dolazi do određene razlike između aktivnog i pasivnog znanja. To znači da oni dosta razumeju, ali su njihove sposobnosti da proizvedu jezik, odnosno da pričaju i pišu, ograničene. Razlog za to je nedovoljna praksa u govoru i pojava straha od izražavanja na stranom jeziku. Ova pojava se naziva jezička anksioznost i potrebno ju je prevazići. Što se jezik više usavršava taj strah se smanjuje, stoga ne razmišljajte o mogućim greškama nego o onome što želite da kažete.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik na Visokoj školi modernog biznisa