office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Pet načina na koje će Erasmus program zauvek promeniti tvoj život

Erasmus je program studentske i stručne međunarodne razmene razvijen i finansiran od strane Evropske unije. Od skromnih početaka u kasnim osamdesetima, program je sada već postao sinonim za studentske razmene. 2014. godine Erasmus je lansirao svoj novi projekat Erasmus +, koji omogućava razmene studenata, stručne prakse, razmene omladinskih radnika, radnika u obrazovanju, kao i apliciranje različitih obrazovnih institucija za fondove koji će omogućiti međunarodnu saradnju unutar same Evropske unije kao i između Evropske unije i drugih zemlja, a u koje spada i Srbija.

Studenti MBS-a imaju priliku da učestvuju u Erasmus + programu, kao i u drugim programima razmene, a više o tome možete saznati >> OVDE.

Kao osoba koja je i sama iskusila čari studentske razmene, izdvajam pet posebnih elemenata svog iskustva kao najbitnijih u nadi da ću motivisati i vas da se ohrabrite i izaberete da deo svojih studija provedete u inostranstvu!

  1. Nova, neočekivana prijateljstva

Najzabavniji i najprimamljiviji aspekat studentke razmene jeste, naravno, studentski život. Studenti na razmeni su uglavnom svi smešteni u iste studentske domove, što vam daje priliku da se blisko upoznate sa vršnjacima iz raznoraznih krajeva sveta. Pre odlaska na Erasmus, nisam ni sanjala da će mi danas najbliskiji prijatelji biti iz Engleske, Argentine, Francuske i Meksika. Prijateljstva koja se sklope u toku jednog tako vrtoglavog iskustva kao odlazak u inostranstvo na semestar ili godinu dana su prijateljstva koja traju zauvek.
Zahvaljujući Erasmus studentskoj mreži (Erasmus Student Network) – nevladinoj organizaciji koju su osnovali studenti a koju danas podržava Evropska komisija, svaki grad koji učestvuje u programu razmene ima razvijenu mrežu domaćih i inostranih studenata koji organizuju mnogobrojne događaje, žurke i ekskurzije. Dan u životu studenta na razmeni nikada nije dosadan, naprotiv – svaki dan je nova avantura!
Da, i u Srbiji postoji Erasmus Student Network, i možete ih kontaktirati ukoliko želite da budete jedan od lokalnih studenata koji pomaže studentima koji su naši gosti da se snađu i dobro provedu u Srbiji. Javite se vašoj lokalnoj sekciji >> OVDE.

  1. Učenje stranog jezika

Život i studiranje u drugoj državi neminovno će vas naterati da naučite još jedan strani jezik, kao i da usavršite engleski. Mnogi studenti imaju strah od odlaska u inostranstvo zbog mogućih jezičkih barijera, ali Erasmus program upravo i uzima u obzir ove prepreke i za cilj ima učenje novih jezika. Engleski jezik kao lingua franca postaće jezik vaše svakodnevne komunikacije, i u toku studentske razmene imaćete prilike da se družite kako sa maternjim govornicima, tako i sa drugim studentima koji kao i vi pokušavaju da savladaju i usavrše engleski jezik. Posle nekoliko meseci intenzivnog druženja i učenja na stranom jeziku, vi se vraćate kući kao pravi ekspert! Ni jedan kurs jezika ne može zameniti lično iskustvo, niti motivaciju za komuniciranjem koju ćete osetiti živeći sa drugima na stranom jeziku.

  1. Putovanje Evropom

Ključni deo Erasmus iskustva nije zapravo studiranje – već putovanje! Mnogi studenti koji odu na razmene po prvi put u životu imaju priliku da se upoznaju sa drugim kulturama i obiđu države Evropske unije. Uz mnogobrojne studentske popuste i organizovane ekskurzije, u sklopu vaše razmene imaćete jedinstvenu priliku da sa novim društvom proputujete okolne zemlje Evrope.

  1. Drugačiji sistem obrazovanja

Odlaskom na razmenu studenata ili na stručnu praksu, na određeno vreme postajete deo jednog sasvim drugačijeg, i za vas novog sistema. Ovo je izazov iz koga ćete izvući ne samo znanje, već i veštine poput dobre komunikacije, tolerancije ka različitosti, i dobro funkcionisanje u šarenom, internacionalnom okruženju. Suočeni sa drugačijim sistemima nastave, načinima rada, i pristupima učenju i primeni naučenog, svoje znanje ćete obogatiti tako što ćete proširiti svoje vidike i naučiti da probleme sagledavate iz različitih uglova. Mnogi studenti koji se vrate sa razmena kasnije primenjuju stečena znanja tako što kombinuju naučeno u inostranstvu sa naučenim kod kuće, i postaju veliki kreativci i inovatori u svom polju! Iskustvo studentske razmene i međunarodne saradnje će vas neminovno inspirisati i promeniti način na koji posmatrate svet. Ovo može biti samo prednost!

  1. Mobilnost kao stil života

Učešće u programima razmene studenata ima za cilj promociju mobilnosti. Kada iskusite ovakvu vrstu dugoročnog putovanja, shvatate da mobilnosti nije samo jedan period vaših studija – već stil života. Stvaranjem novih kontakata širom sveta, učenju o drugim državama, kulturama, o različitim načinima sticanja znanja i poslovanja, studenti koji se vrate sa razmene često nastavljaju da žive jedan mobilan život i grade karijere koje ih vode dalje po svetu. Studentska razmena je možda upravo ona odskočna daska koja vam je potrebna da konačno realizujete svoj plan da osnujete međunarodnu firmu, pišete projekte koji spajaju više zemalja, ili i sami dođete do uspešnih zaposlenja u nekoj drugoj državi. Svakako, iskustvo mobilnosti neće vas ostaviti ravnodušnima prema svetu i ideji da on nije daleko – već da vam je na dlanu!