office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Ova sedmica donosi još bolje prilike za berzansko trgovanje

Učesnici na tržištima kapitala bili su fokusirani na tempo obaranja kamatne stope ove godine nakon što su beleške sa prošlog sastanka Federalnih rezervi pokazale da se članovi odbora ne slažu oko toga koliko brzo treba sniziti kamatnu stopu. Ovo je podstaklo rast dolara i vršilo pritisak na cenu zlato.

Beleške sa poslednjeg sastanka Evropske centralne banke su takođe objavljene prošle sedmice. Prema njima, članovi odbora banke razmatraju sniženje kamatne stope, što je vršilo pritisak na evro. Zabrinutost zbog trgovinskog rata se nastavlja nakon što je Kina u petak iznenada saopštiila da će uvesti recipročne carinske namete na američku robu vrednu 75 milijardi dolara, što je izazvalo pad vrednosti akcija na berzama i rast cene zlata na novi šestogodišnji maksimum. Investitori su prošle sedmice takođe čekali rezultate sastanka G7 i simpozijuma u Džekson Holu na kojem se sastaju predstavnici centralnih banaka.

Cene prirodnog gasa, sirove nafte, paladijuma, platine, srebra, indeksa GER30 su prošle sedmice bile izuzetno volatilne.

Prirodni gas je prošle sedmice bio najvolatilniji sa oscilacijom cene od 12,75%. Ta oscilacija se desila u ponedeljak kada je vrednost prirodnog gasa opala za 1,66% zbog očekivanja da će vremenski uslovi naredne dve sedmice biti znatno hladniji u SAD nego što je to uobičajeno.

Sirova nafta je prošle sedmice takođe bio izrazito volatilna (10,19%). Cena se povukla za 0,33% i bila je najvolatilnija u utorak.

Cena paladijuma je nastavila da oscilira uz volatilnost od 9,39% i rast od 1,83% tokom sedmice. Uprkos blagom opravku, cena metala se i dalje nalazi u blizini najnižeg nivoa u poslednjih 7 sedmica usled pada izazvanog trgovinskim tenzijama.

Platina je takođe bila volatilna uz oscilacije od 7,28% i sedmični rast cene od 0,82%.

Srebro je tokom sedmice zabeležilo volatilnost od 6,90% i do kraja sedmice je zabeležilo dobit.

Indeks GER30 je nastavio da oscilira uz volatilnost od 6,55% i rast od 0,79% tokom sedmice.

Izvor: Blumberg, MT4 platforma, 01.09.2019

prof. dr Dragan Vučinić