office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Najbolji freelance sajtovi za pronalaženje posla

Bilo da tražite dodatni posao, želite slobodu koju vam omogućava rad od kuće ili želite da se dodatno usavršite u nekoj oblasti, freelance sajtovi su odlična šansa za pronalaženje novih poslovnih prilika i mogućnosti. Ove platforme nude širok spektar poslova iz oblasti dizajna, pisanja tekstova, prevođenja, digitalnog marketinga, itd. Mogućnost da sami određujete svoje radno vreme i cenu rada samo su neke od prednosti freelancinga. Nećete morati da gubite vreme u prevozu nego ćete raditi iz udobnosti vašeg doma, ili se čak preseliti na neku uzbudljivu, egzotičnu lokaciju.  

Prilikom prijavljivanja na popularne platforme neophodno je napraviti dobar portfolio poslova koje ste radili do sada kako biste se istakli među milionima drugih konkurenata na tržištu. Najvažnija stavka za bavljenje freelance poslovima je >> poznavanje stranog jezika.

U većini slučajeva to podrazumevanja znanje engleskog jezika kako biste mogli da se sporazumevate sa klijentima i razumete šta oni traže od vas. U nastavku teksta izdvajamo najbolje i najpopularnije freelance sajtove za pronalaženje posla:

  • Upwork

Ponuda poslova na >> Upwork-u je raznolika i velika, bilo da ste početnik ili profesionalac u svojoj oblasti. Ovo je najveća i najpopularnija freelance platforma na svetu, sa preko 1,5 miliona klijenata. U početku je najbitnije da ostvarite dobar rejting, odnosno da vam klijenti daju dobre ocene. S obzirom na to da Upwork ima ogromnu bazu radnika, možete ponuditi klijentu da prvi posao odradite samo za dobru ocenu, odnosno bez honorara, kako biste kasnije mogli da radite za bolje plaćene poslove. Vreme uloženo u neki projekat i sistem naplate su transparentni, kako bi se izbegle moguće prevare i nezadovoljstvo.

  • Fiverr

>> Fiverr je servis preko kojeg freelanceri nude svoje usluge i cenu, a klijenti ih pronalaze putem tražilice. Kada su u pitanju veštine koje nudite, ograničenja nema – programiranje, pisanje, fotografisanje, finansijski konsalting, prevođenje, unos podataka. Međutim, većina poslova koje se nude na Fiverr-u su jednostavni zadaci i usluge koje se obavljaju brzo i za manje cifre. Važno je naglasiti i da Fiverr uzima 20% od svake ostvarene transakcije.

  • Freelancer.com

Pored poslova vezanih za digitalni marketing koji prednjače, na platformi >> Freelancer.com možete naći i usluge poput računovodstva, obrade podataka, pisanja, pravne i finansijske usluge. Sajt funkcioniše slično kao i Upwork, freelanceri imaju svoje profile i rangirani su, a zarada se povećava što je veći njihov rejting. Ovaj sajt ima izraženu takmičarsku crtu, jer poslodavci nude projekte za koje se freelanceri međusobno nadmeću.

  • Toptal

Za razliku od gorenavedenih sajtova, >> Toptal je namenjen iskusnim freelancerima i ekspertima iz određenih oblasti. Na ovoj platformi se postavljaju projekti velikih kompanija sa visokim naknadama. Međutim, da biste uopšte mogli da radite na ovoj platformi neophodno je da položite napredne testove, a morate imati i dobro znanje engleskog jezika. Toptal prati vaš rad i napredak kako bi izvestio klijenta, ali i garantuje povrat novca ukoliko su nezadovoljni radom freelancera kojeg su angažovali.

Bilo da ste grafički dizajner, copywriter, bloger, lektor, prevodilac, programer ili administrativni radnik, na nekom od ovih sajtova ćete sigurno pronaći ono što tražite. Ukoliko ste još uvek student, nedavno diplomirali ili vam treba dodatni posao, freelancing može da bude jako isplativ. Ovakav način rada ima mnoge prednosti u odnosu na klasično zaposlenje bilo da ste početnik ili ekspert, ukoliko tražite honorarne ili dugoročne poslove.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik u Visokoj školi modernog biznisa