office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Najbolje aplikacije za učenje stranih jezika

Mobilne aplikacije su postale važan i neodvojiv deo naših života. Većina nas ih koristi svaki dan i umnogome nam olakšavaju svakodnevni život. Osim za zabavu i praktične stvari, aplikacije nam mogu pomoći i prilikom učenje. Kada je u pitanju učenje stranih jezika, postoji veliki broj aplikacija koje će vam pomoći da naučite ili usavršite neki jezik, u bilo kom trenutku i bilo gde. Dovoljno je da odaberete onu koja najviše odgovara vašim potrebama, u čemu ćemo vam pomoći.

  • Duolingo

>> Duolingo je besplatan sajt za učenje stranih jezika koji postoji od 2014. godine. Ovaj sistem za učenje nudi efikasno, brzo i zanimljivo učenje španskog, francuskog, italijanskog, portugalskog, engleskog, ali osnovni uslov za korišćenje aplikacije je da neki od evropskih jezika već znate, jer ne postoji platforma ovog sajta na našem jeziku. 

Aplikacija je zamišljena kao igra u kojoj prelazite različite nivoe i dobijate bodove i ocene za polaganje testova. Korisnici Duolinga uče nove reče koje se najpre prikazuju na slikama a potom u oviru teksta. Vežbe su interaktivne i zabavne, a lekcije vremenom postaju sve teže.

  • Memrise

>> Ova aplikacija koristi takozvane memove (kombinovanje slike i teksta) za memorisanje i ponavljanje stranih reči. Memrise vam omogućava da učite preko sto svetskih jezika, a kursevi su podeljeni po nivoima. Savladavanjem gradiva sakupljate bodove koji vam omogućavaju da pređete na naredni nivo. Servis ima dosta zanimljivih i korisnih opcija poput biranja tempa učenja, selektovanja reči koje teže pamtite kako bi se one češće ponavljale, audio i video zapisa.

  • Busuu

Ukoliko želite da se povežete sa drugim korisnicima koji uče jezike, >> Busuu je prava aplikacija za vas. Takođe, zajednica korisnika će vam omogućiti da komunicirate i sa ljudima kojima je jezik koji učite maternji. Lekcije se kreću od početnih do naprednih u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike (CEFR). Uz pomoć ove aplikacije možete naučiti 11 jezika: engleski, španski, francuski, italijanski, nemački, portugalski, švedski, turski, japanski, kineski i ruski. Željeni jezik ćete savladati uz pomoć interaktivnih lekcija, četa, dijaloga, vežbi slušanja i pisanja.

  • Babbel

>> Babbel omogućava učenje 14 različitih jezika kroz vežbe slušanja, pisanja i govora. Lekcije se odnose na teme iz stvarnog sveta i realnih životnih situacija, a podeljene su po težini, od početnog do naprednog nivoa. Na Babbelu možete besplatno koristiti samo prvu lekciju svakog kursa, dok se napredni nivoi naplaćuju. Pored učenja gramatike i vokabulara, imate mogućnost da odaberete kurs “Countries and Traditions”, tokom kojeg upoznajete tradiciju i kulturu zemlje čiji vas jezik zanima.

Upotreba novih tehnologija u procesu učenja olakšava unapređenje znanja na kvalitetan način. Navedene aplikacije vam mogu pomoći u procesu učenja stranog jezika, ali još uvek nisu dovoljne za kompletno usvajanje i savladavanje željenog jezika, jer ovakav način učenje ne može da u potpunosti zameni >> kurs stranog jezika i živu reč.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik u Visokoj školi modernog biznisa