office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kretanja u svetskoj ekonomiji prošle nedelje

Trgovinski rat je prošle sedmice ponovo bio u centru pažnje uz pozitivni trgovinski sentiment uprkos pretnjama predsednika Trampa koji je u utorak najavio značajno veće carinske tarife ukoliko ne dođe do potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma. Sporazum će navodno uskoro biti postignut, ali dve strane se još nisu dogovorile o tome u kojoj meri bi tarife trebalo da budu snižene.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel je izrazio poverenje u američku privredu nakon nedavnih sniženja kamatne stope, koja su po svemu sudeći izazvala bolje rezultate ekonomskih izveštaja. Ne očekuje se da će FED u kratkom ili srednjem roku ponovo sniziti kamatnu stopu. Američke akcije su dostigle nove rekordne nivoe nakon što se uspešna sezona finansijskog izveštavanja kompanija završila mešovitim rezultatima proizvođača kanabisa.

Izborna kampanja u Velikoj Britaniji se nastavlja, a laburisti su po svemu sudeći uspeli da u izvesnoj meri sustignu torijevce. Međutim, lider Brexit stranke, Najdžel Faradž, izjavio je da njegova stranka neće sporiti poslanička mesta torijevaca, što pruža dodatnu podršku Konzervativnoj stranci. To je podstaklo rast britanske funte, jer smanjuje političku neizvesnost.

Politička kriza u Hong Kongu je prošle sedmice bila u centru pažnje. Ulični neredi i masovni dnevni protesti eskalirali su u nasilne sukobe. Kineska vojska je tokom vikenda ušla u grad. To je podstaklo rast cene zlata jer se investitori boje da će Kina preduzeti drastične mere i na taj način pokvariti odnose sa SAD-om, što bi moglo negativno da utiče na trgovinski sporazum između dve velesile.

U Iranu su takođe izbili protesti zbog naglog rasta cene goriva izazvano slabljenjem ekonomije pod uticajem američkih sankcija, dok se protesti u Iraku nastavljaju.

Akcije su prošle sedmice dostigle rekordne visine zbog očekivanja da će trgovinski sporazum između SAD-a i Kine biti postignut, kao i zbog samouverenog tona predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela po pitanju stanja američke privrede.

Cene prirodnog gasa, paladijuma, sirove nafte, platine, srebra indeksa GER30 prošle sedmice su iskusile najveću volatilnost.

Prirodni gas je prošle sedmice bio najvolatilniji uz oscilacije od 16,40% i sedmični pad od 1,27% zbog najavljenih toplijih vremenskih uslova.

Paladijum je bio izrazito volatilan uz oscilacije od 12,00% i sedmičnim skokom cene od 4,85% pod uticajem trgovinskog optimizma.

Sirova nafta je takođe bila izrazito volatilna uz oscilacije od 10,75%. Cena ove robe je porasla za 1,43% dok je najveća volatilnost zabeležena u petak paralelno sa rastom optimizma po pitanju prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Cena platine je takođe zabeležila visoku volatilnost od 8,61% uz sedmični rast od 0,22%. Ovaj plemeniti metal je najveću volatilnost iskusio u ponedeljak.

Srebro je takođe bilo izrazito volatilno uz oscilacije od 7,26%, i sedmični rast od 0,54%. Srebro je bilo najvolatilnije u ponedeljak.

Indeks GER30 je prošle sedmice zabeležio oscilacije od 4,46% i opao za 0,19% uoči donošenja ključne američke odluke o carinskim tarifama na automobile iz EU.

Izvor: Blumberg, MT4 platforma