office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Koje su to pogodnosti online studiranja

Savremeni način obrazovanja podrazumeva oblik učenja na daljinu (eng. Distance Learning, eLearning) koji može da se posmatra kao oruđe za poboljšanje procesa obrazovanja i osnova za bolji način upravljanja znanjem. Intenzivno uvođenje informacionih tehnologija u obrazovne procese postao je prioritet modernih visokoobrazovnih institucija širom sveta.

I pre pandemije virusa Covid-19, koja je ubrzala digitalnu transformaciju u skoro svim oblastima, učenje na daljinu je bio jedan od trendova sa sve bržim rastom, zahvaljujući fleksibilnosti koju omogućava. Osim pomenute fleksibilnosti u pogledu pristupa elektronskim nastavnim materijalima u vreme i sa mesta koje odgovara korisniku, prednosti koje pruža ovakav način učenja su višestruke.

Ako ste zaposleni, paralelno sa svojim radnim angažovanjem, imate mogućnost pristupa predavanjima i ostalim sadržajima kada to vama odgovara, pri čemu predavanje možete neograničeni broj puta pogledati, ali i zaustaviti i nastaviti, što je pogodno i ukoliko ste roditelji, koji uglavnom imaju ograničeno vreme za svoje potrebe i usavršavanje.

Onlajn učenje je vrlo praktičan način studiranja i za osobe koje su slabo pokretne i nepokretne, jer su na ovaj način u prilici da studiraju ono što ih interesuje bez napora odlaska na fakultet.

Osim pomenutih pogodnosti onlajn studiranja, ono omogućava da studirate od kuće (slušate predavanja, čitate iz dodatnih materijala, odrađujete predispitne obaveze) po mnogo nižim troškovima nego u slučaju da morate da se preselite u drugi grad i obavezno prisustvujete nastavi, što podrazumeva i utrošak vremena za odlazak do fakulteta.

Procenjuje se da tradicionalni sistem obrazovanja neće vremenom nestati, već da će se obrazovanje putem interneta kombinovati s tradicionalnim učenjem, i da će takav oblik obrazovanja činiti značajan udeo na svim nivoima obrazovanja.  

Ukoliko je onlajn način studiranja po vašoj meri, pogledajte koje studijske programe i module nudi Visoka škola modernog biznisa na osnovnim akademskim studijama: https://mbs.edu.rs/upis-na-osnovne-akademske-studije/ i master studijama: https://mbs.edu.rs/upis-na-master-akademske-studije/.