office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako započeti posao od kuće?

Freelancing je jedan od najbržih, najpristupačnijih i najlakših načina da počnete da radite od kuće, pogotovo ako nudite usluge  za kojima postoji tražnja na tržištu. Vi ste samostalni u svom radu i možete da radite za više kompanija a da ni u jednoj nemate stalno zaposlenje.

Jedna od velikih prednosti freelancinga je da obično možete naplatiti više po satu u svom honorarnom poslu nego što poslodavci plaćaju svoje radnike za isti taj posao.

Ako vam freelancing zvuči privlačno, pogledajte u nastavku predloge za poslovne ideje.

       Kako započeti Freelancing

Činjenica je da se mnogi okreću onlajn frilensu zbog nezaposlenosti ili čak kao izvoru dodatnih primanja. Ova vrsta rada vam, na kraju krajeva, daje mogućnost da ostanete u Srbiji i da se ne odvajate od porodice i prijatelja, a da zarađujete inostranu platu. Dakle, onlajn frilens je način da prevaziđete mane domaćeg tržišta — ukoliko imate šta da ponudite, konačno će vam neko dati odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Jedna od prednosti pokretanja frilensa je da sada možete privući klijente, bez mnogo gnjavaže i troškova, registrovanja preduzeća i dr. Dodirnite svoju internet mrežu ili pronađite projekte koji su ponuđeni, i vi ste u poslu. Ključ za formiranje stalnih klijenata je pružanje vrhunske usluge i marketinga. Jedna od najboljih marketinških strategija za frilensere je da kvaliteta usluge uvek bude na najvišem nivou.

       Virtuelni Asistent

U suštini, virtuelni asistenti pružaju administrativnu podršku preduzećima. Zadaci mogu uključivati upravljanje kalendarom događaja, slanje e-pošte, podršku korisnicima, istraživanje tržišta i drugo. Ako imate veštine za programsku  podršku u administraciji, posao virtuelnog asistenta se može pokrenuti brzo uz malo finansijskih ulaganja uz postojeću opremu.

    Freelance Web dizajn / programiranje

U ovom digitalnom dobu, potražnja za sajtovima koji privlače posetioce je velika. Dok je D II veb dizajniranje olakšalo preduzećima da se uključe u internet poslovanje, ali danas mnogi ne žele maltretiranje oko izgradnje i održavanja veb-stranica.

Web dizajner pored osećaja za lepo, mora da prepozna namere klijenta ali isto tako da bude spreman i da ga posavetuje u cilju što kvalitetnijeg predstavljanja klijenta , gradeći mu na taj način vizuelni identitet i online reputaciju.

      Freelance Internet trgovac

Marketing je ključ uspeha u svakom poslu. Međutim, iako mnogi vlasnici preduzeća znaju svoj proizvod i uslugu u smislu kvalitete i tehničkih karakteristika, oni ne znaju uvek na koji način da efikasno prodaju taj proizvod ili uslugu. Drugi jednostavno ne žele da troše vreme i vlastite resurse na marketing. Tada stupaju na scenu freelancer trgovci.

Kao i drugi oblici freelancinga, internet trgovina može uključivati različite zadatke koji vam omogućavaju da se fokusirate na određenu oblast ili tržišnu nišu. Neki od primera oblasti delovanja marketinških stručnjaka mogu uključivati:

• Copywriting ( Prodajna pisma ili kataloški oglasi)

• Upravljanje društvenim medijima

• Marketing istraživač

• Internet marketing

Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima su i “digitalni nomadi“ ili lokacijski nezavisni „frilenseri“. Možemo pretpostaviti  da je to budućnost. U svetu se duže vreme dešava revolucija koja se zove remote working, što znači da ne postoje kancelarije, a radno vreme i zadaci često su fleksibilni. Mladi ljudi vole da su lokacijski nezavisni, da zarađuju dok putuju, rastu i razvijaju se,upoznaju nove kulture, a sva ta iskustva koja steknu na putu, a radeći, mogu da se iskoriste za neki dalji napredak.

Doc. dr Dejan Gligović