office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako napisati dobar CV za prijavu na konkurs

Pisanje biografije odnosno CV-ja, jedan od prvih koraka u traženju posla.

Sasvim sigurno si svestan činjenice da je današnje tržište rada veoma konkurentno i da se za određeni oglas za posao prijavi veliki broj kvalitetnih kandidata. Očigledno pitanje je kako se istaći u tom moru pristiglih biografija i kako navesti HR menadžera da primeti baš tvoj CV i da se detaljnije upozna sa onim što si naveo u svojoj radnoj biografiji.
Iskusnom HR menadžeru potrebno je samo nekoliko sekundi da odluči da li će određenog kandidata pozvati na razgovor za posao ili ne. Tako i ti u istoj toj selekciji svojim CV-jem imaš samo par sekundi da poslodavcu pokažeš zašto si baš ti kandidat za tu poziciju. Ukoliko uzmemo u obzir ovaj podatak da su samo sekunde u pitanju prilikom prvog pregleda i selekcije radnih biografija, neophodno je da tvoj CV bude besprekorno napisan. Iz tog razloga predstavljamo ti nekoliko saveta koji ti mogu pomoći pri pisanju CV-ja.

Prvi korak koji možeš napraviti jeste da se zamisliš u poziciji osobe koja čita tvoj CV! Tako ćeš najlakše otkriti šta bi potencijalnom poslodavcu moglo da bude najvažnije od informacija koje ćeš napisati u svom CV-ju.

Postupak pisanja CV-a

Za početak, razmisli koji to podaci želiš da budu u tvom CV-ju, da li imaš dovoljno iskustva za poziciju za koju konkurišeš, kako ćeš predstaviti dosadašnje iskustvo, a onda počni sa pisanjem. Ispod naslova, navedi osnovne podatke, ime i prezime, e-mail adresu, datum i mesto rođenja, kontakt telefon…

Radno iskustvo je nešto što je preporučljivo da naglasiš odmah posle osnovnih podataka. Prvo navedi najskorije iskustvo, aonda po datumima nabroj ostale angažmane. Naravno, navedi ime firme gde si radio. Ako nemaš iskustvo, nemoj CV početi ovom rubrikom već kreni sa obrazovanjem, a u rubrici “Radno iskustvo” napiši da si spreman/na brzo da učiš.

Obrazovanje je sledeća rubrika. Navedi poslednju diploma koju si dobio i kreni sa nabrajanjem ostalog stečenog obrazovanja po datumu unazad. Navedi proseke ili tačno profesionalno zvanje koje si stekao/la. Osim fakulteta, mastera i ostalih vidova formalnog obrazovanja, obavezno dodaj sve kurseve i seminare koje si završio. Naravno upiši datume i ime organizatora obuke.

Strani jezici su među bitnijim kriterijumima za poslodavce. Ovde kratko i jasno navedi koje jezike govoriš i na kom si nivou znanja.

Interesi i hobiji su poželjni, ali samo ako imaju neke veze sa očekivanjima poslodavca. Dobro je da u CV uvrstiš preporuku bivšeg poslodavca ili, ako nemaš radno iskustvo, preporuku profesora sa fakulteta koji si završio.

Propratno ili motivaciono pismo je dokument koji dodatno šalješ uz CV. Ne bi trebalo da pismo bude duže od pola stranice. Ovde ćeš objasniti zašto si baš ti pravi izbor za radno mesto za koje konkurišeš.

Dužina CV-ja

Obično je to jedna strana A4 formata. Ne preteruj sa podacima i opširnim izlaganjima. Naravno, podrazumevaju se beli papir i crna slova, bez šara, aplikacija, boja.

Želimo ti puno sreće!