office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Kako izabrati pravi posao?

Razmišljanje za dugo i toplo leto!

Neki ljudi rade ono što znaju da rade, i to je obično dobra ideja. Osnovna razmatranja za druge je to da njihov biznis donosi puno novca, što opet nije loša ideja. Neki žele da njihov posao bude važan i popularan. Ovo i nije sjajna ideja. Započinjanje posla koji se bazira na popularnosti, može biti recept za propast!

Evo nekoliko koraka za izbor pravog posla.

Umesto navedenog, sebi treba postaviti sledećih pet pitanja:

  1. Šta je to što dobro radim, što znam da radim?
  2. Da li postoji tržište za taj posao?
  3. Da li mogu sebi priuštiti započinjanje ovog posla?
  4. Šta će to razlikovati moj posao od drugih?
  5. Mogu li zaraditi?

Mada su sve ove teme važne, one preduzetnika trebaju usmeriti ka jednom jedinom pravcu, preduzetničkoj strasti. Posao morate voleti, negovati, čuvati i biti opsednuti njime, naravno, na pozitivan način. Ukoliko nije tako, rad će vam teško pasti.

Postoje dve vrste poslova: biznis orijentisan ka proizvodu i biznis orijentisan ka pružanju usluge. Orijentacija ka pružanju usluge je mnogo jeftinija za započinjanje biznisa.

Slede tržišna istraživanja. Analiza opravdanosti ideje

Drugi aspekt izbora pravog biznisa je da vodite računa da je taj biznis tražen. Ukoliko to znači preispitivanje vaših ideja, onda to i uradite.

Kada dođemo do izbora pravog posla za nas onda sledi donošenje odluke o započinjanju biznisa. Odlučivanje za oblast koju volite je samo prvi korak u izboru posla koji će te započeti. Ostatak analize je analitički.

Sastoji se iz dva koraka:

  1. Pregled budžeta za investiciju i
  2. Sprovođenje istraživanja tržišta

Onda sledi analiza startnih troškova. Najmukotrpniji deo posla posle pisanja Biznis plana je pribavljanje finansija. Ako imamo sreće da ubedimo nekog da nam pomogne u finansiranju poslovne ideje ostvarili smo prvu pobedu!

Leto je pred vama. Možda nije loše da prvo dobro osmotrimo naše okruženje. Pažljivo! Sistematično osmatranje! Ideja će se pojaviti. Nije loše za početak jedne preduzetničke avanture!

Do sledećeg druženja!

Prof. dr Goran Đoković