office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Iz ugla studenta: SKEI konferencija

Šesta međunarodna naučno-stručna studentska konferencija SKEI – Savremeni krizni menadžment – održala se 26. 06. u prostorijama Visoke škole modernog biznisa. Studenti MBS-a imali su priliku da učestvuju na konferenciji, a za mnoge od njih ovo je bila prva konferencija na kojoj su imali priliku da prezentuju svoje radove. Popričali smo sa studentom Aleksom Jakicom o njegovim utiscima.  

„Ove godine sam imao priliku da učestvujem na međunarodnoj SKEI konferenciji koja se svake godine održava među zemljama regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenja i Hrvatska)“, objašnjava Jakica. „Ove godine se konferencija održala online putem, zbog aktuelne pandemije.“

Konferencija se održala putem MS Teams platforme, i bila je podeljena u dve sekcije koje su se održavale paralelno: „Ekonomija, finansije, mendžment i marketing“ i „Medicina, informatika i prava“. 

Kako si saznao za konferenciju i zašto si odlučio da učestvuješ?

Za SKEI sam saznao u martu ove godine kada me je kontaktirala profesorka Jelena Lukić sa željom da predstavljam njen predmet na konferenciji. Kada sam to čuo veoma sam se zainteresovao i dobio želju da učestvujem iz još jednog predmeta pored principa menadžmenta. Odlučio sam se da učestvujem sa profesorom Goranom Dašićem iz predmeta principi marketinga. 

Na konferenciji si učestvovao zajedno sa svojim odabranim mentorima. Koje su bile tvoje dužnosti?

Prvi korak je bio napisati radove na teme za koje smo se zajednički odlučili. Moj zadatak je zatim bio da iz oba predmeta na osnovu napisanog rada napravim prezentacije kojima bih predstavio naš rad ostalim učesnicima konferencije. 

Koje smernice si dobio od profesora kada je u pitanju izrada prezentacije za konferenciju?

Prezentacije su trebale da budu kraćeg sadržaja, a u isto vreme da predstave suštinu našeg istraživačkog rada. To je najveći izazov – u kratkim crtama predstaviti samu srž i poentu jednog obimnog rada. Čekajući taj dan vredno i sa zadovoljstvom sam spremao svoja izlaganja. Morao sam da pazim i na vreme predstavljanja, budući da je bilo samo 10 minuta na raspolaganju. 

Kako si se osećao kada je došao sam dan? Da li si imao tremu?

Na dan konferencije sam bio veoma uzbuđen i srećan znajući da je ovo moja prva konferencija. Istovremeno je, naravno, postojala i mala trema. Čekajući svoje vreme izlaganja razgovarao sam sa ostalim kolegama o našim radovima, a takođe sam slušao prezentacije radova kolega iz ostalih zemalja regiona. 

Da li si zadovoljan svojim nastupom?

Prvo sam predstavljao predmet principi marketinga, a zatim principi menadžmenta. Oba izlaganja su prošla i više nego odlično, profesori i ja smo bili zadovoljni.Smatram da je ova konferencija jedno novo iskustvo za mene i srećan sam što sam imao priliku da učestvujem u ovakvom projektu. Mnogo toga sam naučio i verujem da ću učestvovati i na sledećim konferencijama.

Koje savete bi dao studentima koji će učestvovati na konferencijama u budućnosti?

Studentima koji će ubuduće učestvovati na konferencijama bih poručio da veruju u sebe i da se potrude da  na najbolji mogući način predstave svoja izlaganja. Treba da budu vredni, radni ali i opušteni, u smislu da nemaju tremu, jer onda je sve mnogo lakše. Najvažnije je da imaju svoj cilj, a rezultati će doći vremenom. Želim im mnogo sreće i uspeha.