office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Imuni sistem u borbi protiv Covid-19

Naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji pokušavaju da odgovore na pitanja koliko traje imunitet posle infekcije i zašto ima toliko težih slučajeva zaraze. Novi Imunološki konzorcijum koji se bavi korona virusom kaže da će izučavanje imuniteta pomoći u borbi protiv epidemije. Dobili su 6,5 miliona funti od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja.

Virusološkinja i imunološkinja sa Univerzitetskog koledža u Londonu Mala Maini, koja je na čelu tima istraživača, kaže da „odgovor našeg imunog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kada se zarazimo“.

„Od toga zavisi koliko teško ćemo se razboleti kad dobijemo akutnu infekciju, koliko dugo ćemo biti zaštićeni posle infekcije i kako bismo mogli da reagujemo na vakcinu… Imuni sistem je ključan za odgovor na virus“, kaže Maini.

Otkako se virus pojavio naučnici se utrkuju da saznaju kako naše telo odgovara na infekciju.

Profesorka Maini blage do umerene slučajeve Kovida-19 ocenjuje kao „knjiške primere“ odgovora imunog Sistema… Tu deluje da su svi ključni delovi složenog imunog sistema radili u saglasju.
Ali konzorcijum stručnjaka se nada da će otkriti ulogu imunog sistema u težim slučajevima zaraze.

Traže i odgovor koliko traje imunitet posle preležane infekcije. Ove nedelje istraživači iz Hongkonga su zabeležili prvi slučaj da se pacijent ponovo zarazio. Profesor Pol Mos, istraživač sa Univerziteta u Birmingemu i član konzorcijuma, kaže da je „to prvi slučaj među milionima, tako da je potrebno da budemo svesni razmera“. Postoji zabrinutost da imunitet na korona virus nestaje tokom vremena.

Međutim, činjenica da čovek iz Hongkonga nije imao simptome tokom druge infekcije ukazuje da stečeni imunitet može biti efikasan u zaustavljanju bolesti. Konzorcijum će ispitivati i da li neki ljudi imaju imunitet na virus, iako mu nikad nisu bili izloženi. Nekoliko studija je pokazalo da prethodna izloženost nekom od korona virusa koji izazivaju običnu prehladu omogućava imunom sistemu da prepozna i novi korona virus. Profesor Mos kaže da je ključno pitanje na koje treba pronaći odgovor – da li će infekcije drugim, blagim korona virusima sprečiti da obolite od Covida-19 ili će zbog toga bolest biti teža.

Ključno pitanje je da li kada se jednom zarazite korona virusom to štiti vaše telo od ponovnog zaražavanja i, ako je to moguće, koliko dugo može trajati ovaj imunitet. Naučnici znaju da telo stvara antitela otprilike 10 dana nakon infekcije, ali izgleda da ona vremenom nestaju. Drže se virusa kako bi ga zaustavila. Otkrili su i da jedna vrsta imune ćelije, koja se naziva T-ćelija, napada ćelije zaražene virusom. Ta reakcija je poznata kao ćelijski imuni odgovor i takođe može biti ključna. Rezultati ove studije, koja još uvek nije prošla recenzije niti je objavljena u medicinskom žurnalu, sugerišu da bi T-ćelije mogle da igraju važniju ulogu.

Istraživanje je sproveo Konzorcijum za imunologiju korona virusa Ujedinjenog Kraljevstva, čiji su deo Univerzitet u Birmingemu, Klinička istraživački centar NIHR Mančester i Agencija za javno zdravlje Engleske.