office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Ekonomski uticaj korona virusa izaziva ogromnu volatilnost!

Finansijska tržišta su juče bila izrazito volatilna, kao i prethodnih dana, zbog straha investitora od nastupajuće ekonomske recesije uzrokovane korona virusom. Sirova nafta, akcije, val. parovi GBP/USD i AUD/USD beležili su izrazite oscilacije.

Cena sirove nafte je u sredu opala oko 25% na 18-godišnji minimum (u jednom trenutku dotakavši skoro 20,52 dolara za barel). Potražnja za gorivom ove godine biće znatno umanjena, dok članovi organizacije OPEC i Rusija izjavljuju da će uporedo uveća(va)ti proizvodnju. Cenovni rat je otpočeo nakon što OPEC i ne-OPEC države nisu postigle sporazum o ograničenju proizvodnje početkom meseca.

Akcije su u slobodnom padu, a indeks USA500/S&P500 je u sredu opao za preko 5% jer ulagači panično reaguju i anticipiraju gubitke kompanija s obzirom na negativni uticaj pandemije virusa korona.

graph

Valutni par GBP/USD je dotakao najniži nivo od 1985. godine (1,1449) jer će britanska privreda ući u recesiju, a čini se da neće moći da se postigne trgovinski sporazum sa EU do kraja godine, što bi moglo rezultirati „tvrdim“ Brexit-om. Dolar u međuvremenu beleži rast kao valuta koja se smatra glavnim platežnim sredstvom, pogotovo u vremenima kad vreba kriza likvidnosti.

Australijski dolar je na 18-godišnjem minimumu (0,5508) u odnosu na američki zbog strahovanja da će Australija ući u prvu recesiju u poslednjih 30 godina, dok je Rezervna banka Australije sazvala hitni sastanak i jutros snizila kamatnu stopu na rekordno nizak nivo (od 0,25%).

Očekuje se da će fin. tržišta nastaviti da pojačano osciliraju.