office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Donesite najbolju novogodišnju odluku – uložite u svoje znanje!

Neka predstojeća 2019. bude vaša godina, godina koja će vam doneti promene, nove uspehe, pobede i znanja. Nova godina je savršeno vreme da sumiramo proteklih 12 meseci i počnemo da pravimo listu želja i ciljeva za naredni period.

Sigurno ste više puta rešili da od sledećeg 1. januara “okrenete novi list”. Međutim, nekako se ti planovi da Novu godinu dočekate kao “poboljšana verzija vas samih” zaborave?

Razlog zbog kojeg većina novogodišnjih odluka ostane neostvarena je to što sebi postavljamo nerealistične ciljeve: počeću da treniram svaki dan, čitaću više knjiga, rešiću se ružne navike, naći ću bolji posao… Zvuči vam poznato? Kada shvatimo da su pred nama ozbiljni izazovi, brzo se obeshrabrimo i postanemo nestrpljivi. Odlažemo obaveze, nalazimo opravdanja i većina novogodišnjih odluka bude ubrzo zaboravljena. Pitate se kako onda ostvariti novogodišnje odluke? Probajte sa nekom realističnom željom, ciljem kojem ćete se posvetiti i koji će vam obogatiti život.

Želim da u 2019. godini naučim novi jezik!

Sigurno ste i sami doneli ovu odluku nebrojeno puta u životu. Međutim, obeshrabrili ste se pri pomisli na pamćenje glagolskih tablica ili višemesečno pohađanje kursa. Ne zaboravite da je znanje najveći i najvredniji poklon koji sebi možete dati. Znanje stranog jezika obogaćuje vaš život, ruši predrasude i omogućava vam da u potpunosti iskoristite mogućnosti koje nudi moderno društvo.

Učenje stranog jezika jeste process i zahteva istrajnost i konstantan trud, ali taj trud će vam se svakako isplatiti. Svakodnevno posvetite malo vremena jeziku koji ste oduvek želeli da naučite ili usavršite. Upoznajte kulturu druge zemlje, povećajte sebi šanse za zaposlenje ili napredovanje u karijeri, steknite nova poznanstva, uživajte u razgovoru sa lokalnim stanovništvom na putovanjima i zabavite se.

Nije realno očekivati da se jezik savlada za 20 dana, iako danas često viđamo reklame za kurseve sa magičnim metodama učenja. Pre nego što donesete odluku da upišite kurs stranog jezika, imajte na umu da učenje novog jezika zahteva vreme i svakodnevni rad. Ali, ako odlučite da se tome posvetite i ne dozvolite da ova novogodišnja odluka postane puka novogodišnja želja, nećete zažaliti.

Novogodišnje odluke su već na lošem glasu. Stoga, napravite izvodljiv plan aktivnosti koji će vas dovesti do ostvarenja cilja i razmišljajte o osećaju koji vas potom čeka. Neka vas taj osećaj motiviše da ne posustanete.

Dakle, šta ćete promeniti u 2019. godini?

Zapamtite, obećali ste sebi da će nova godina biti bolja, uspešnija i srećnija. Nemojte više tražiti izgovore – prijavite se i naučite strani jezik.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik na Visokoj školi modernog biznisa