office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Digitalizacija – a šta je to?

Kako biti uspešan preduzetnički menadžer u eri digitalne transformacije?

Odavno smo zakoračili u 4. industrijsku revoluciju i prepustili smo se čarima iste. Ne znam da li primećujemo da naše potpuno predavanje (u svakom pogledu) informatičkoj eri čini da naša suštinska i funkcionalna znanja postaju površinsko kopanje po internetu koji je preplavljen informacijama koje su napisane po slobodnom nahođenju. Sada moramo izdvojiti značajno vreme da bi smo odvojili bitno od nebitnog (ovo drugo je češće) i kako bi smo na osnovu pronađenih ili nametnutih informacija doneli važne poslovne ili životne odluke. Sve više i češće razgovaramo sa ljudima koji nas i ne slušaju jer su zauzeti magijskom delovanju pametnog telefona. Preduzetnici se grčevito bore da nametnu važnost poslovne ideje zaposlenima u želji da kod njih probude želju da se zajedno izbore za realizaciju iste!

Ali u većini slučajeva zbog važnosti pojedinca (čiju im je nezamenjivost nametnula nova tehnologija), nailaze na veliku nezainteresovanost i nerazumevanje. U eri moćnih softverskih organizacionih rešenja prezatrpani smo papirima, administracijom, preprekama i šalterima… Nemamo uvek (sve češće) odgovore na veoma proste poslovne zahteve koje su nekada ljudi u hodu rešavali i ne osećajući da su to prepreke ka efikasnom obavljanju poslovnih aktivnosti. U eri digitalizacije, kao procesa, mi smo sve neorganizovaniji i manje efikasni! Svi poslovni sistemi oko nas se sve češće zovu pametnim a mi primećujemo da to i nije baš tako. Gde je greška? Da li je primećujemo? Da li je to problem u čoveku? Kako dijagnostifikovati problem da bi ga lečili? Šta su to procesi? Kako upravljati kompanijom? Šta je to digitalna transformacija? Šta je sistem?

Kao i svi, kopao sam po internetu tražeći odgovore i u moru materijala nabasao sam na razmišljanje jednog od vodećih stručnjaka u oblasti upravljanja telekomunikacionim kompanijama, g-dina Gorana Božića, dipl. ing. procesnog menadžmenta. Nisam mogao da odolim a da ne podelim sa vama jedan njegov tekst – očekujte ga sutra na MBS Blogu!

Priredio:
Prof. dr Goran Đoković