office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Budimpešta – raj za turiste

Budimpešta je grad burne istorije, prepun prelepe arhitekture i važnih istorijskih i kulturnih spomenika, grad lekovitih izvora i uređenih banja, parkova, šetališta, grad koji je u potpunosti iskoristio svoj izvanredan položaj na obe obale Dunava.

Obilazak Budimpešte bi trebalo započeti u Vaci ulici koja je glavna pešačka i šoping ulica u gradu. Iz Vaci ulice put vas lako može dovesti do čuvenog Kossuth trga na kome je smeštena zgrada Parlamenta, jedna od najvećih u Evropi. Parlament je građen u neogotskom stilu, a prepoznatljivom izgledu doprinela je i neorenesansna kupola. Posebnu lepotu Parlamentu daje izvanredan položaj na levoj obali Dunava, odmah uz reku, pa je u pogledu na Parlament moguće uživati  prilikom prelaska nekog od mostova ili tokom vožnje brodom po Dunavu.

Andrássy bulevar, poznat i pod nazivom “avenija kulture” zbog velikog broja kulturnih znamenitosti koje su smeštene duž bulevara, a među kojima je najpoznatija Opera, je jedan od najvažnijih bulevara Budimpešte. On vodi do Hősök tere, Trga Heroja, jednog od glavnih gradskih trgova, koji je zajedno sa bulevarom deo svetske kulturne baštine. Centralni deo trga predstavlja Milenijumski spomenik sa statuama sedam plemenskih vođa koji su osnovali Mađarsku. Tu se takođe nalaze i statue drugih važnih ličnosti mađarske istorije, kralja Stjepana, Bele IV, Matijaša Korvina i Lajoša Košuta, a središnji deo trga zauzima  36 metara visok korintski stub, na čijem vrhu se nalazi kip arhanđela Gabrijela.  U sklopu Trga heroja, na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja – Muzej lepih umetnosti i Muzej savremene umetnosti, a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt i glavni gradski park.

Veoma interesantna atrakcija je i dvorac Vajdahunjad koji predstavlja repliku rumunskih dvoraca. Ovo zdanje zapravo nije ni postajalo u prošlosti, već je izgrađen od kartona i dasaka prilikom proslave Milenijumske svečanosti početkom prošlog veka, ali je zbog svog zanimljivog izgleda, na zahtev stanovnika Budimpešte odlučeno da dvorac bude u potpunosti izgrađen. Ovo intrigantno zdanje zapravo nema nikakvu istorijsku, ali ima veoma veliku turističku vrednost.

Obale Dunava na kojima je podignuta Budimpešta povezuje veliki broj mostova, a najlepši, najpoznatiji i najvredniji je Sečenjijev lančani most. Ovaj most predstavlja prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti i bio je veoma značajan za ujedinjenje Budima i Pešte. Most krase kamene skulpture lavova, koje ga simbolično čuvaju.

Kada se iz Pešte lančanim mostom pređe u Budim, uspinjača vas vodi na Budimsku tvrđavu, Budimski kraljevski dvorac i Ribarski bastion. Budimska tvrđava predstavlja stari grad Budim koji je u prošlosti bio glavni strateški centar. Budimska tvrđava je tokom burne istorije osvajana i oslobađana 30 puta, a na južnom kraju uzvišenja izgrađen je kraljevski dvorac u kome se danas nalaze Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalna galerija Mađarske i Sečenjijeva nacionalna biblioteka.

Sa Ribarskog bastiona se pruža jedan od najlepših pogleda na Peštu, Dunav, mostove, zgradu Parlamenta, a sama kula je interesantna po nesvakidašnjem izgledu i arhitekturi. Iako srednjevekovni izgled kule odaje utisak da je izgrađena u davnoj prošlosti, kompleks Ribarskog bastiona građen je tek 1905. godine. Naziv je dobio po tome što su tokom borbi u srednjevekovnim ratovima ribari bili zaduženi za odbranu ove strane uzvišenja, a kompleks sačinjava sedam kula koje simbolizuju sedam plemena, osnivača Mađarske.

Nezaobilazna tačka u obilasku mađarske prestonice je brdo Gelert sa koga se pruža izvanredan panoramski pogled na grad. Kao na dlanu se vide i Budim i Pešta, Dunav koji se prostire između njih i mostovi koji ih spajaju. Na vrhu brda Gelert je jedna od naprepoznatljivijih statua Budimpešte, spomenik slobode, ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede. Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine.

Za magičan doživljaj Budimpešte neizbežno je posetiti i “magično ostrvo” Margitsziget, koje se nalazi između Budima i Pešte na Dunavu, i dugačko je 2,5 km. Ostrvo je najpoznatija rekreativna zona u Budimpešti, sa mnoštvom parkova, vrtova i turističkih atrakcija kao što su muzička fontana i vodeni toranj, mala japanska bašta sa termalnim ribnjakom, zoološki vrt, egzotični vodopadi.

U ponudi je i veliki broj besplatnih pešačkih ili biciklističkih tura, koje se organizuju svakodnevno, nekoliko puta u toku dana. Ture obuhvataju razgledanja i obilaske najpoznatijih turističkih lokaliteta, a vode ih mladi lokalni vodiči, koji će vam pored zanimljivih informacija i priča o lokalitetima, rado dati savet gde da probate najbolji mađarski gulaš, popijete čašu dobrog vina ili se zasladite najukusnijim Kurtoš kolačem, tortom Rigo janči ili Šamloi galuškama.

Mnogi turisti i svetski putnici vole da kažu da je Budimpešta neiscrpna destinacija, jer koliko god puta da je posetite uvek možete pronaći nešto što niste videli, mesto koje niste posetili ili avanturu u koju se niste upustili.