office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Besplatni online sadržaji koji će vam olakšati kućnu izolaciju

Mnoge kulturne ustanove, kompanije, udruženja i razni filantropi širom sveta rešili su da omoguće građanima da i tokom kućne izolacije uživaju u kvalitetnim online sadržajima. Veliki deo sveta se trenutno bori protiv virusa korona, a ovo je jedan od najboljih načina da sebi olakšamo tešku situaciju u kojoj se nalazimo. U nastavku su neki od sadržaja u kojima ćete moći da uživate besplatno u narednom periodu.

  • Besplatan striming predstava

Sjajna vest za sve ljubitelje pozorišta je besplatan video-striming predstava. Moći ćete da uživate u vrhunskim ostvarenjima naših umetnika iz svog doma. Mnoga pozorišta su građanima omugućila dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture, među kojima su Narodno pozorište u Beogradu (https://www.narodnopozoriste.rs/onlajn-repertoar-narodnog-pozorista-u-beogradu-od-11-do-18-aprila), Atelje 212 (https://atelje212.rs/?p=11835) i niško Pozorište lutaka (http://www.nispuppets.org.rs/sr-rs/). Takođe, najmlađi će imati priliku da preko YouTube-a prate najgledanije predstave Pozorišta lutaka “Pinokio” i Teatra “Vuk”.

  • Online programi muzeja

U cilju sprečavanja širenja virusa, muzeji su takođe zatvorili svoja vrata za posetioce. Međutim, publika će se u narednom periodu preseliti u virtuelni prostor i na taj način posetiti institucije kulture, ne samo u Srbiji nego širom sveta. Britanski muzej u Londonu, čuveni Gugenhajm u Njujorku, Pergamski muzej u Belinu, Muzej Van Goga u Amsterdamu i mnogi drugi nude virtuelne ture u želji da ljubiteljima umetnosti boravak u izolaciji učine ugodnijim. Online platforma Google Arts&Culture nam omogućava obilazak preko 500 muzeja i galerija. Narodni muzej u Beogradu je takođe ponudio virtuelne ture – posetite izložbu Ivana Meštrovića (https://my.matterport.com/show/?m=u9qn9175ncL) ukoliko niste imali priliku.

  • Popusti za knjige

Laguna izdavačka kuća i Delfi knjižare žele da omoguće svojim čitaocima da i dalje uživaju u njihovim izdanjima. Do 16. marta ste mogli da preuzmete jednu e-knjigu po izboru potpuno besplatno. Sada nam omogućavaju da naručujemo knjige u elektronskom formatu uz 50% popusta u odnosu na štampana izdanja, kao i besplatnu dostavu. Pronađite svoju priču!

Vreme u izolaciji može da se iskoristi na razne načine. Pogledajte filmove i serije za koje niste imali vremena, pročitajte one započete i zapostavljene knjige, uživajte u pozorišnim predstavama i virtuelnim turama svetskih muzeja i galerija. Najvažnije je da budete odgovorni prema sebi i drugima.

Autor: M.A. Bojana Petrović, nastavnik engleskog jezika u Visokoj školi modernog biznisa