office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Aktuelna dešavanja na finansijskim tržištima

MBS prati uticaj globalnih dešavanja na trgovinu na finansijskim tržištima. Na taj način naši studenti uvek mogu da imaju najnovije informacije koje će im pomoći da razumeju savremena tržišna dešavanja.

Koronavirus je ponovo (bio) u centru pažnje investitora nakon što je broj smrtnih slučajeva i broj potvrđenih slučajeva zaraze naglo porastao zajedno sa promenom metoda identifikacije virusa u Kini. Oko 1.875 ljudi je izgubilo život do sada, dok se broj potvrđenih slučajeva zaraze popeo na oko 85.700, a tržišta su se kolebala između blage panike i opreznog optimizma da je situacija pod kontrolom.

Predsedavajući Federalnih rezervi SAD-a Džerom Pauel svedočio je pred Kongresom SAD-a i tom prilikom izjavio da će kamatne stope ostati niske. Takođe je istakao da je američka privreda u dobrom stanju.

Cena sirove nafte je i dalje pod pritiskom nakon što je Međunarodna agencija za energetiku saopštila da će potražnja za naftom u ovom kvartalu opasti prvi put u poslednjih deset godina, navodeći korona virus kao glavni razlog.

Britanski ministar finansija Džavid je u četvrtak podneo ostavku nakon što je odbio da promeni svoj tim. Funta je na ovu vest reagovala pozitivno, jer analitičari veruju da je to znak da će Boris Džonson preuzeti direktnu kontrolu nad finansijama i povećati državnu potrošnju, uz moguće poreske olakšice.

Dolar je nastavio da snaži podržan pozitivnim ekonomskim podacima iz SAD-a, većom potražnjom za fin. instrumentima koji se smatraju sigurnim utočištem za kapital i sve većim očekivanjima da se ove godine neće menjati referentna kamatna stopa. S druge strane, evro je bio pod pritiskom zbog strahova od negativnog uticaja korona virusa na privredu evro zone.

Cene prirodnog gasa, paladijuma, sirove nafte, platine, srebra indeksa GER30 prošle sedmice su iskusile najveću volatilnost.

Prirodni gas je prošle sedmice bio najvolatilniji, uz oscilacije od čak 14,66% i skok cene od 2,79%.

Paladijum je takođe bio izrazito volatilan uz oscilacije od 13,28% i sedmični rast cene od 6,41%, usled popuštanja strahova od negativnog uticaja korona virusa na privredu.

Cena sirove nafte je takođe bila izrazito volatilna uz oscilacije od 12,33% i sedmični rast od 4,95%. Nafta je bila najvolatilnija u sredu, kad je strah trgovaca od korona virusa popustio a oni se fokusirali na moguće dodatno ograničenje proizvodnje organizacije OPEC.

Cena platine znatno je oscilirala uz volatilnost od 7,89% i blagi sedmični rast od 0,44%, pri čemu je najveća promena cene zabeležena u ponedeljak.

Srebro je bilo izrazito volatilno uz oscilacije od 6,13% i sedmični rast od 0,25% paralelno sa jačanjem potražnje za instrumentima koji se smatraju sigurnim utočištem pod uticajem strahova od korona virusa.

Indeks GER30 je prošle sedmice doživeo oscilacije od 4,95% i sedmični skok od 2,72%, dok su najveće promene zabeležene u četvrtak.