office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Želja je osnovni faktor uspeha

Nebojša Gleđa, student MBS-a

Odgovoran, spreman za saradnju, uvek ima pravo pitanje za profesore. Takav je on, Nemanja Gleđa, student MBS-a i Senior IT operater Raiffeisen banke. Izražena disciplina ga je dovela do pozicije o kojoj je maštao kao dečak:

– Posao i fakultet uklapam zahvaljujući sjajnim profesorima sa MBS fakulteta sa kojima je uvek moguće dogovoriti se i uklopiti termin ako postoji jaka želja za znanjem i uspehom. Naporno je, pogotovo za vreme ispitnog roka jer izgubiš dosta vremena na poslu, a znamo da je bitan svaki minut kada se sprema ispit. Svako radno iskustvo je dragoceno, ali treba se potruditi i pronaći posao koji je što bliži onom za koji se stiče diploma. Što bliži budućem zvanju, veća je mogućnost primene naučene teorije u praksi. Jedinstvena prilika da se steknu kontakti i poveže sa ljudima iz struke. Na taj način će se najbolje savladati osnove budućeg posla.

Koliki je put bilo potrebno preći da biste došli na trenutnu poziciju?

– Sa 19 godina sam počeo da radim u jednoj od najuspešnijih domaćih banaka kao pomoćnik preko omladinske zadruge. Uvek sam bio zainteresovan za karijeru u oblasti računara i računarskih tehnologija tako da sam to svojim zalaganjem i trudom i pokazao. Ubrzo je to na pravi način prepoznato i nakon nekoliko godina sam primljen na poziciju Senior IT operatora.

Šta je najveći izazov u poslu kojim se bavite?

– Verujem da je u oblasti kojom se ja bavim, najveći izazov ostati u toku sa nadolazećim tehnologijama. Ali to je na neki način i lepota ovog posla.

Knjiga ili predstava koja vas je oduševila?

– Svakome bih preporučio da pročita knjigu Waltera Isaacsona – Steve Jobs. Knjiga prikazuje interesantan ugao osobe koja je promenila nekoliko industrija u proteklih par decenija. Džobs je umeo da dovede ljude oko sebe do besa i očajanja. Ali njegova ličnost i proizvodi bili su isprepletani, baš kao što je to slučaj s „Eplovim“ hardverom i softverom. Njegova izuzetna priča, ispripovedana u ovoj majstorskoj biografiji, ispunjena je lekcijama o inovacijama, liderstvu i vrednostima.