office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Završena druga faza projekta „Bijeljina kao brend“

„Rezultati istraživanja za mene nisu iznenađujući i treba da nam posluže kao koristan putokaz u razvoju grada“, istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, sumirajući raspravu nakon izveštaja o istraživanju brenda Bijeljine na sastanku sa svojim najbližim saradnicima.

On je, zatim, zahvalio prof. dr Čedomiru Ljubojeviću, direktoru Visoke škole modernog biznisa, zatim dr Jeleni Lukić, vođi ovog istraživanja, i dr Aleksandru Dejanoviću, projekt menadžeru, na uspešno obavljenom poslu.

Terensko istraživanje u Bijeljini trajalo je 3 meseca i ovim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno 1502 ispitanika. Ispitanici su bili podeljeni u četiri kategorije: (1) stanovnici Bijeljine; (2) posetioci; (3) privrednici i (4) dijaspora. Većina ispitanika smatra da Bijeljina treba da se razvija kao industrijski grad i da se ponosi svojim privrednim potencijalima.

Takođe, istraživanjem je utvrđeno da Etno selo Stanišići predstavlja najvažnije znamenje grada Bijeljina, a da je Filip Višnjić najpoznatiji stanovnik Bijeljine.

Najznačajnije zamerke ispitanika odnose se na saobraćajnu infrastrukturu, a posebno na mali broj parking mesta. Usvajanjem ovog Izveštaja završena je II faza projekta „Bijeljina kao brend“.

U narednom periodu potrebno je na osnovu rezultata ovog istraživanja definisati brend strategiju grada.