office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Studenti MBS-a učesnici na Studentskoj Konferenciji SKEI 2016 u BiH Bogatiji za veliko akademsko iskustvo i nova prijateljstva

Prva međunarodna studentska konferencija ekonomije i informatike SKEI 2016, u organizaciji Sveučilišta/Univerziteta “Vitez”, okupila je u subotu 07.05.2016. гodine, u Vitezu, Travnik studente iz BiH, Hrvatske i Srbije, koji su u okviru šest sesija predstavili 63 naučna rada iz oblasti ekonomije, poslovne informatike i poslovnog prava.

Cilj održavanja studentske konferencije jeste poboljšanje regionalne saradnje u obrazovanju, kao i da se studentima omogući da stiču iskustva u pogledu izlaganja na međunarodnim konferencijama i objave naučne radove u međunarodno priznatim zbornicima.

Visoku školu modernog biznisa predstavljali su prof. dr Saša Virijević Jovanović (član Programskog odbora) i studenti: Filip Gal (član Organizacionog odbora), Jelena Radivojev, Jovana Cvjetićanin i Marijana Stevanović.

Studenti MBS-a učestvovali su sa naučnim radovima iz oblasti marketinga i finansija. Studentkinje bacc. oec. Jovana Zdravković i Jelena Radivojev predstavile su rad na temu “Tourism marketing, the 3-contry region of Lake Constance by using the market mix”. Komisija je pohvalila originalnost rada, imajući u vidu da istražuje šta se dešava ako oko elemenata marketing miksa treba da se usaglase tri zainteresovane strane, a to su tri države, Austrija, Nemačka i Švajcarska. Rad je koncipiran na engleskom jeziku.

Student Filip Gal u istraživanju teme “Uticaj brendova na kupovno ponašanje potrošača” ukazao je na to koliko su značajne brend asocijacije sa kojima se povezuju potrošači u procesu kupovine. Svoj rad Filip je na autentičan način predstavio kolegama iz BiH, od kojih je dobio pohvale i aplauze.

Studentkinja Jovana Cvjetićanin predstavila se sa radom “Satisfakcija i upravljanje lojalnošću potrošača”. Voditelj sesije, doc. dr Darijo Jerković pohvalio je Jovanino zapažanje da je vrednost subjektivna kategorija, koju određuje potrošač.

U sesiji za finansije naš fakultet je uspešno predstavila studentkinja Marijana Stevanović, sa naučnim radom na temu: “Ciljevi i instrumenti fiskalne politike”. Voditelj sesije, prof. dr Bogdana Vujnović pohvalila je Marijanin pristup u istraživanju ove aktuelne oblasti. Posle prezentacije Marijana je odgovarala na pitanja Komisije i publike.

Na otvaranju Konferencije, na kojoj je prisustvovalo 250 učesnika (profesora, studenata i privrednika) obratili su se rektor Sveučilišta Univerziteta „Vitez“ prof. dr Mirko Puljić, ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez, prodekan Fakulteta poslovne ekonomije, doc. dr Jamila Jaganjac, glavni programski koordinator SKEI 2016, predsednik studentskog parlamenta Sveučilišta „Vitez“, Marko Lovrinović, član Organizacionog odbora SKEI 2016. mr. Edin Glogić, a od naših učesnika student Filip Gal, kao član Organizacionog odbora konferencije.

16

Ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Katica Čerkez

 

Pozdravljajući učesnike i goste SKEI 2016, rektor Sveučilišta “Vitez”, prof. dr Mirko Puljić istakao je važnost održavanja ovakvih konferencija budući da su njeni glavni akteri studenti iz cele BiH i iz susednih država, od kojih, kako je naglasio, očekuje značajnu ulogu i u budućnosti u razvoju visokog obrazovanja i regionalne saradnje. U svojim govorima rektor Sveučilišta i drugi govornici posebno su pozdravili našu školu i državu Srbiju kao prijateljsku zemlju.

17

Rektor Sveučilišta „Vitez“ iz Travnika, prof. dr Mirko Puljić

 

Auditorijumu se obratio i naš predstavnik, student Filip Gal, koji je pozvao studente da sledeće godine učestvuju na studentskoj konferenciji SKEI 2017, koju treba da organizuje Visoka škola modernog biznisa u Beogradu.

18

Obraćanje Filipa Gala, studenta Visoke škole modernog biznisa iz Beograda

 

Od strane voditelja i članova komisija pojedinih sesija naši studenti dobili su pohvale za aktuelne radove i njihove uspešne prezentacije. Ovo je od posebnog značaja jer su predstavnici Visoke škole modernog biznisa, kao studenti osnovnih studija bili najmlađi učesnici konferencije, na kojoj su izlagali studenti doktorskih i master studija.

Pored akademskog iskustva, studenti su imali priliku da stiču i kulturna iskustva, upoznavši se sa znamenitostima i tradicijom gradova Travnik i Sarajevo, kao i prirodnim lepotama planine Vlašić.

Organizatori Konferencije uspeli su da u svim segmentima obezbede najviše standarde organizacije jednog ovakvog skupa. Na ovaj način Sveučilište „Vitez“ postavilo je visoke standarde i ciljeve, koje Visoka škola modernog biznisa treba da postigne kao organizator SKEI 2017.

Naši studenti su učešćem na ovoj studentskoj konferenciji stekli dragocena iskustva, koja će im biti motivacija za dalje uspešno studiranje, ali i nova prijateljstva, na kojima treba zasnivati budućnost regionalne saradnje.

Leave a Reply