office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Student MBS Maja Marković: Uvek postoji rešenje za sve, usavršavajte se!

Maja Marković, studentkinja master programa na Visokoj školi modernog biznisa, sa punim pravom može poneti epitet uspešne poslovne žene. Nakon završetka osnovnih studija na Geografskom fakultetu, Maja je gradila svoju karijeru na više različitih pozicija. Nekada direktorka osnovne škole, danas konsultant u UNICEF-u, Maja nam opisuje kako uspešno balansira karijeru i master studije Menadžmenta u uslužnom biznisu.

– Svetska banka me je angažovala kao asistenta na izradi Akcionog plana za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda. Tako je počela moja druga karijera – počinje nam priču Maja. Ukazale su se nove poslovne ponude i prilika da se usavršavam, sada u potpuno drugoj oblasti. Položila sam ispit za licence za procenu rizika od elementarnih nepogoda i izradu planova zaštite i spasavanja. Trenutno radim kao konsultant za UNICEF (Konsultant za smanjenje rizika od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti u oblasti obrazovanja i dečije zaštite).

MBS: Koje su osobine neophodne za uspeh iz Vaše perspektive?

– Upornost, čitaj tvrdoglavost, optimizam, snalažljivost – moj moto je uvek postoji rešenje za sve, stalno usavršavanje, nikad mi nije dosadno, uvek mogu bolje, samopouzdanije.

MBS: To ste primenili i kada ste bili direktor jedne osnovne škole?

– Mislim da sam tada bila najzadovoljnija. Kreativnost, liderske i organizacione sposobnosti su mi bile od velike pomoći. Uspela sam za godinu dana da od škole koja se suočila sa značajnim smanjenjem broja učenika, potpuno preokrenem situaciju; postali smo najbolja škola u okruženju sa listom čekanja za upis u prvi razred. Mogu slobodno da kažem da smo tada postali brend. Osmislila sam radionice koje su se održavale subotom, „Vesele subote”. Ideja je bila da se deca i roditelji upoznaju sa školom, atmosferom, nastavnicima i lakše prebrode polazak u prvi razred. Naravno, još 2010. godine smo imali IKT u nastavi a to su bile fizika – virtuelna laboratorija Jelene Kalderon, sada moje kolegnice sa MBS-a, engleski jezik za mlađe razrede, elektronski dnevnik, domaćinstvo – kuvanje, spremanje zimnice, druženje, odlasci na pijacu, vašari, kreativne radionice za mame i tate, bake i deke, imali smo propagandni materijal (naše bojanke za učenje slova i brojeva)…Facebook i Twitter, sa zavidnim brojem poseta svakog dana.

MBS: S obzirom da ste imali priliku da se oprobate na više pozicija u različitim oblastima, gde nalazite inspiraciju za nove poduhvate?

– Ne plašim se neuspeha, više puta sam imala i u poslu i u životu uspone i padove. Nikada se ne predajem, uvek se borim do kraja bilo šta da je u pitanju. Uvek sam ljubazna, to je jedan od faktora uspeha. Možda sam previše iskrena, nekim ljudima to teško pada. Imam nekoliko pravih prijatelja i mnogo poznanika, što je veoma važno u poslovnom životu.

MBS: Koliko toga se promenilo u stereotipima prema ženskoj samostalnosti? Koliko su žene svesne da su same odgovorne za održavanje, odnosno rušenje tih stereotipa?

– Kod nas su još uvek prisutni rodni stereotipi prema kojima je ženi „dozvoljeno“, odnosno društveno prihvaćeno da bude radno aktivna, ali pod uslovom da sve u kući „štima“. Takva vrsta razmišljanja koja ne dolazi samo od muškaraca, stvara dodatni i psihološki pritisak, pored fizičkog napora, sa čime se žene u naprednijim društvima ne susreću. Kod nas žene još uvek imaju veće obaveze u porodici i podizanju dece i zapravo one rade u dve „smene“: jedna na poslu, druga u domaćinstvu. Stoga one nose dupli teret punog radnog vremena i kućnih dužnosti. U manje tradicionalnim društvima žena zaista ima slobodu izbora i društvo taj izbor prihvata ma kakav da je on. Tu je velika razlika u poređenju sa nama i biće potrebno još mnogo toga da se ovakav kulturološki obrazac prevaziđe i pređe na viši nivo.

MBS: Čuli smo da Vas posebno privlače putovanja i umetnost.

– Obožavam da istražujem muzeje i galerije gde god da otputujem. Brižljivo se spremam za svako putovanje. Idem često u požorište. Čitam dosta, odrasla sam na bajkama. Omiljena knjiga mi je trilogija Gospodar prstenova. Sada se često vraćam domaćim piscima, Radoje Domanović, Marko Vidojković, Meša Selimović, Stiven King, Erlund Lu, Vedrana Rudan, Ante Tomić.