office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Predavanje na temu „Obrazovanje u digitalnoj eri – izazovi, šanse i rizici“

Predavač: prof. dr Branko Katalinić

Svečana sala Visoke škole modernog biznisa

Petak, 1. mart 2019. u 16:00 h

Prof. dr Branko Katalinić je redovni profesor robotike, fleksibilne i inteligentne automatizacije na Tehničkom Univerzitetu u Beču i gostujući profesor na više univerziteta u Evropi i Aziji. Organizovao je više od 50 velikih međunarodnih konferencija.

Držao je predavanja po pozivu više od 170 puta, i to u 24 zemlje. Njegova predavanja su zanimljiva, korisna i inspirativna.

Prošle godine je na MBS-u održao veoma posećeno predavanje na temu: Industrija 4.0.

Ove godine, profesor Katalinić će u našim prostorijama održati predavanje na temu: „Obrazovanje u digitalnoj eri – izazovi, šanse i rizici”.

Visoka škola modernog biznisa, nosilac regionalne nagrade „Biznis partner 2018”, često obraduje svoje studente predavanjima gostujućih profesora na aktuelne teme. Ali, ovo predavanje je namenjeno i profesorima univerziteta, prosvetnim radnici u osnovnim i srednjim školama, kao i njihovim đacima.

O čemu će to prof. dr Branko Katalinić govoriti na ovom predavanju?

Govoriće o tome da je naša civilizacija zasnovana na tehnologiji. Kontinuirani razvoj tehnologije povećava mogućnosti i potencijalne koristi za društvo. Da bi se maksimalno iskoristila korist od korišćene tehnologije, društvo mora trajno da se prilagodi stvarnom stanju razvoja tehnologije.

Profesor Katalinić će pričati o digitalizaciji, kao jednom od najvećih savremenih trendova u razvoju tehnologije. Uspešni koncepti i rešenja razvijena tokom poslednjih decenija u oblasti informacionih tehnologija prenose se na sve ostale oblasti, a ovaj proces je generalno poznat kao – digitalizacija.

Na ovom predavanju ćete čuti da je obrazovanje inženjera za digitalno doba najveći izazov koji smo imali u istoriji obrazovanja inženjera. Dinamika promena i mogućnosti budućih tehnologija dramatično rastu u odnosu na nivo koji mogu kontrolisati stari tipovi inženjera.

Inženjeri moraju biti gospodari tehnologije i tehnologija mora biti rob i korisno oruđe ljudskih bića. Prirodna inteligencija u odnosu na veštačku inteligenciju je najveći izazov, šansa i rizik za budući razvoj naše civilizacije. Glavna meta mora biti dominacija prirodne inteligencije nad veštačkom inteligencijom.

Prof. dr Branko Katalinić dobitnik je nagrade i počasnog državljanstva Republike Austrije za izvanredne rezultate u nauci. Ima više od dvadeset međunarodnih priznanja, uključujući pet počasnih doktorata.

Od ovako iskusnog predavača može mnogo da se nauči. Potrebno je samo da dođete u svečanu salu Visoke škole modernog biznisa, u petak, 1. marta 2019.

Posle predavanja družićemo se uz prigodan koktel i ketering.

Vidimo se.