office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Poseta delegacije Visoke škole modernog biznisa Beču

Delegacija Visoke škole modernog biznisa je od 15. do 17. aprila 2016. godine službeno posetila Beč. Osnovni cilj ove posete bio je da saznamo kakve su potrebe, želje i zahtevi naše dijaspore u Austriji za formalnim i neformalnim obrazovanjem. Osim toga, želeli smo da pokrenemo saradnju sa najvažnijim institucijama koje mogu da nas podrže u nameri da definišemo i prezentujemo našu ponudu ciljnim grupama na ovom području.

Na čelu delegacije bio je direktor Škole, prof. dr Čedomir Ljubojević, a pored njega razgovore su vodili i direktor Centra za razvoj projekata Visoke škole modernog biznisa, doc. dr Aleksandar Dejanović, prof. dr Gordana Ljubojević, nastavnik nemačkog jezika Mila Milošević i mr Milan Mihajlović. U sastavu delegacije nalazio se i direktor Patrijaršije, protojerej-stavrofor gospodin Stojadin Pavlović.

Prvog dana posete delegaciju je primio Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Austriji gospodin Pero Janković. On je tokom razgovora, između ostalog, istakao: „Nova znanja su uvek dobrodošla. Uvek i svima. Neformalno obrazovanje ima veliki značaj i zato mislim da ponuda Škole može da izazove pozitivan odjek u Beču“.

slika 1

Slika 1. Delegacija Škole sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Republike Srbije u Austriji.

Direktor Škole, prof. dr Čedomir Ljubojević zahvalio se na podršci i usmerenjima i na kraju obećao: „Nastojaćemo da ispunimo visoke kriterijume koje zahteva visoko razvijeno tržište u Austriji i da prezentujemo kvalitetnu ponudu seminara, kurseva i treninga“.

U popodnevnim satima razgovor je nastavljen i sa prvim savetnikom Ambasade Srbije u Beču, gospodinom Goranom Bradićem.

Istog dana delegacija je, u prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta”, razgovarala sa direktorom Srđanom Mijalkovićem, koji je posle srdačne dobrodošlice istakao: „Visoka škola modernog biznisa može mnogo da pomogne našim ljudima u Austriji – da im pruži znanja i veštine koje su neophodne za uspeh u poslovanju. Međutim, potrebno je definisati kvalitetne programe (seminare, kurseve i treninge) prema specifičnostima austrijskog tržišta, odnosno zahtevima savremenog biznisa. Osim toga, važno je da budemo dobro organizovani i da zajednički delujemo“.

Slika 2

Slika 2. Profesori Škole sa direktorom Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Srđanom Mijalkovićem

Prof. dr Čedomir Ljubojević je naglasio da je Škola spremna na saradnju i da će nastojati da kvalitetnim radom stekne poverenje dijaspore u Austriji, a onda dodao: „Uvodna predavanja biće prilika da se bolje upoznamo i da odredimo sadržaje koji u najvećoj meri odgovaraju polaznicima”.

Drugog dana posete, delegacija Škole bila je gost starešine Hrama rođenja presvete Bogorodice u Beču, protojereja Petra Pantića, a u popodnevnim satima imala je čast da razgovara sa episkopom Srpske pravoslavne Crkve za Austriju i Švajcarsku, Njegovim Preosveštenstvom, gospodinom Andrejom.

Slika 3

Slika 3. Prof. dr Čedomir Ljubojević sa Njegovim Preosveštenstvom episkopom Srpske pravoslavne Crkve za Austriju i Švajcarsku, gospodinom Andrejom

Prof. dr Čedomir Ljubojević, prof. dr Gordana Ljubojević i doc. dr Aleksandar Dejanović, zahvalili su se Njegovom Preosveštenstvu na izdvojenom vremenu za razgovor i na ukazanom gostoprimstvu, a onda su predstavili Visoku školu modernog biznisa i objasnili ciljeve posete.

Slika 4

Slika 4. Razgovor delegacije Škole sa Njegovim Preosveštenstvom, gospodinom Andrejom

Nakon toga je episkop Andrej predstavio planove koje ima Austrijsko-švajcarska eparhija, a koji se odnose na učvršćivanje poverenja koje Srpska Pravoslavna Crkva ima u narodu.

U nastavku razgovora, direktor Centra za razvoj projekata Visoke škole modernog biznisa, doc. dr Aleksandar Dejanović rekao je:

”Vi ljudima nudite veru, nadu i utehu. Mi ćemo im ponuditi znanje. Veoma je važno i jedno i drugo. U tom smislu smatram da Škola, na osnovu posebnih obrazovnih programa koje nudi, može u velikoj meri da pomogne našoj dijaspori u Austriji da bude uspešnija, da bolje razume novo vreme i uslove poslovanja.“

Na samom kraju razgovora, episkop Andrej je zaključio:

„Svaki plemenit cilj, dobročinstvo i pomoć zaslužuje podršku. Naši ciljevi su, u stvari, veoma slični bez obzira što smo mi posvećeni duhovnosti, a vi delujete u sferi obrazovanja. Zato imate moju podršku i blagoslov. Predlažem da se uskoro ponovo sastanemo i da definišemo konkretne planove koje ćemo nastojati da što pre realizujemo“.

Slika 5

Slika 5. Razgovor dr Aleksandra Dejanovića sa Njegovim Preosveštenstvom, gospodinom Andrejom

Poslednjeg dana boravka u Austriji, delegacija Škole prisustvovala je svetoj liturgiji u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Lincu, a posle liturgije je razgovarala sa protojerejom- stavroforom, Draganom Mićićem, a onda su zajedno otišli da pogledaju kako napreduju radovi na izradi kapele u logoru Mauthauzen, u kome je u Prvom svetskom ratu stradalo 8000 Srba.

Slika 6

Slika 6. Prof. dr Čedomir Ljubojević sa protojerejom-stvavroforom Draganom Mićićem ispred spomenika u Mauthauzenu

Posle svih razgovora, ostao je utisak da najveća šansa postoji za realizaciju neformalnog obrazovanja. Interesovanje naših građana i državljana Austrije našeg porekla postoji, pa se očekuje da naredni razgovori dovedu do konkretnih rešenja.

Leave a Reply