office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Obrazovanje mi je dalo vetar u leđa

Jelena Galetin-Žakić je postala sinonim za uspešnog PR-a u Novom Sadu. Retko koja manifestacija u prestonici Vojvodine protekne a da naša Jelena nema udela u organizaciji. Bez obzira na sve obaveze koje ima, tu je da pomogne u organizaciji događaja na MBS fakultetu jer je naš izuzetan student i sinonim za dobru organizaciju. Dugo godina je radila kao PR EXIT festivala, a trenutno obavlja poslove spoljnog saradnika.

Na pitanje da nam izdvoji favorite ovogodišnjeg Exit-a, opredelila se za za Grace Jones, Asian Dub Foundation i Ziggy Marley.

S obzirom na to da svira saksofon, Jelena je svojevremeno imala priliku i da nastupa na festivalu:

– Svirala sam sa čak pet različitih bendova na Exit festivalu pre nego što sam postala deo Exit tima. Svirala sam sa bendom Athena, koji je izuzetno popularan u Turskoj i tom delu sveta. Velika je čast raditi na takvom projektu jer se u to doba godine ponašam kao dete, a uzbuđenje i euforija pred svaki Exit i dalje rastu.

Kako sve uklapate i koliko Vam obrazovanje, formalno i neformalno, pomaže u poslu?

– Teško je reći kako uklapam sve jer sam još u toku studija radila na 3 velika projekta. Sve sam radila u hodu sa svojom čuvenom „to do“ listom kako mi ne bi promakle važne obaveze. Tokom studija sam već „zagazila“ u PR vode, te mi je praksa mnogo pomogla u razumevanju materije. Međutim, formalno obrazovanje je bilo ono što mi je tada itekako bilo potrebno kada su u pitanju predmeti sa kojima do tada nisam imala dodira.

Zbog čega ste se opredelili za karijeru u PR oblasti i kako je taj put izgledao?

– Još u osnovnoj školi sam pokazala interesovanje za različite hobije, kao što su muzika, balet, recitatorska i glumačka sekcija itd., koji su iziskivali javne nastupe. U srednjoj školi sam nastavila istim putem. Kada sam se kao student Filozofskog fakulteta zaposlila u novosadskom bioskopu „Arena Cineplex“ gde sam radila kao blagajnik, posle izvesnog vremena sam dobila priliku da radim i kao PR bioskopa upravo zbog biografije u kojoj su bile navedene sve dodatne aktivnosti koje se tiču javnih nastupa. Tada sam počela da radim kao PR i u potpunosti se pronašla u tom poslu, te nastavila da širim interesovanja u oblasti PR-a.

Pored obrazovanja, koje su to društvene veštine i znanja koja su potrebna da predstavnik jedne kompanije poseduje?

– Pre svega, važno je biti komunikativan i ljubazan. Takođe, treba biti dobro organizovan, kreativan i vredan.

U čemu se ogleda lepota Vašeg posla?

– Lepota mog posla se ogleda u komunikaciji sa sjajnim ljudima – ne samo u okviru organizacija u kojima radim, nego i sa medijima i akterima događaja (glumcima, muzičarima, modnim dizajnerima…)

         

Kako se opuštate i kako uspevate da u svakom trenutku izgledate tip-top?

-Iskreno, nemam mnogo vremena za opuštanje i to je nešto što mi baš fali. Trenutno me opušta vreme koje provodim sa ćerkom, mužem, roditeljima, sestrom i prijateljima. Nedavno smo se vratili iz Rovinja sa odmora, ali uskoro planiramo da ponovo idemo na kolektivno „brčkanje“.