office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Intervju: Veljko Tankosić, vaterpolista Crvene zvezde i član juniorske reprezentacije Srbije

Obrazovanje i fizička spremnost su ključ uspeha

Veljko Tankosić, vatrepolista crveno belih i juniorski reprezentativac Srbije, pokazuje svojim primerom da se odlično može spojiti vatrepolo i fakultet. Jedan je od najboljih juniora Evrope, a takođe i uspešan  student Visoke škole modernog biznisa MBS u Beogradu.

  • Zapostavljanje škole zarad sporta nije dobra odluka. Ako se vreme dobro planira i organizuje, nije nedostižno uz intenzivno bavljenje vatrepolom završiti fakultet. Uostalom, ko je spreman na sve napore i odricanje koje vatrepolo zahteva, može odvojiti i sat-dva za svoje obrazovanje.Treba razmišljati o životu posle igračke karijere, zato je bolje na vreme brinuti o obrazovanju. Stečena diploma će sigurno kasnije puno značiti u životu. Mi sportisti moramo imati iza sebe obrazovanje jer zavisimo od fizičkog stanja, danas možemo, sutra ne možemo da se takmičimo. Neko će se snaći, baviće se sportom kao trener ili funkcioner, ali to se ne dešava svakome. Ja sam odlučio da to bude menadžment. Jednostavno odrediš prioritete i time se vodiš. U životu, kad odrediš šta želiš, kad odrediš vreme za to, može da se uklopi. Naravno nije lako, bude stresno i trenutaka kada misliš da više ne možeš. Neko radi osam sati dnevno ili radi noću, jer mora, pa opet uspeva da uskladi fakultet.

Veljko Tankosić

Nelson Mandela je jednom rekao, “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promenite svet”. Koliko se slažete sa ovom izjavom?

  • Da, slažem se u potpunosti. Ipak, napomenuo bih da treba da pođemo od sebe. Danas imamo više mogućnosti da se obrazujemo nego ikada ranije. Pitanje je samo, da li hoćemo.Internet,kompjuteri, „pametni telefoni“, tableti i sličnih mobilnih uređaja su vam na raspolaganju u svakom momentu. Na žalost, veliki broj učenika i studenata gube vreme igrajući igrice i učestvujući u nepotrebnim raspravama na društvenim mrežama. To vreme mogu da posvete sticanju onih znanja koja će im omogućiti da ostvare svoje najsmelije snove.

Kakva su Vam očekivanja od naredne godine, da li već imate neke zacrtane ciljeve?

  • Planiram da dam sve ispite na vreme iz prve godine i upišem drugu, osvojim medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu koje će se održati u avgustu i time ponovimo uspeh seniorske reprezentacije od prošle godine i sa klubom naravno što bolje rezultate.

Vi ste jako mladi, a postigli ste više nego mnogi Vaši vršnjaci. Šta biste poručili mladim ljudima, kako da izaberu „pravu stazu“?

  • Živite svoje snove, ili barem pokušajte to. Moj moto je da uvek dam 100% sebe, tako barem znam da činim sve što mogu.

Leave a Reply