office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366            

Intervju sa Nevenom Brkić: Menadžment kao kruna karijere

 

Nevena Brkić, studentkinja treće godine MBS-a, rešila je da spoji ono što mnogima na prvi pogled izgleda nespojivo, menadžment i stomatologiju. Ali, kada malo bolje razmislite o tome šta čini moderan koncept biznisa u 21. veku, shvatite da je to odlična kombinacija za buduću preduzetnicu.

 

– Stomatologija je fakultet ka kome sam, posredstvom oca, usmeravana celog života. Zahteva mnogo truda i vremena, ali me iznad svega ispunjava sama humanost ove nauke, ne samo kada je u pitanju lečenje, nego i estetika. S druge strane, menadžment je nauka budućnosti i pruža širok spektar mogućnosti sticanja znanja o upravljanju, i poslovanju, te će mi odlično doći u unapređivanju privatnog posla kojim želim da se bavim. Više godina unazad, u okviru raznih humanitarnih organizacija, bila sam u prilici da organizujem i budem odgovorna za različite projekte i manifestacije, pri čemu mi je bilo neophodno znanje koje mi je u tom momentu nedostajalo. Danas, zahvaljujući MBS fakultetu, to mnogo brže i lakše uspevam da realizujem.

 

Uspešni ste na oba fakulteta. Kako Vam to polazi za rukom?

– Ključ svakog uspeha je velika želja, dobar motiv i organizacija u kojoj se vreme efikasno planira.

 

Obično bi se mladi na Vašem mestu žalili da nemaju vremena za “privatan život”. Imate li ga Vi?

– Naravno da imam. Trenutno sam u životu okrenuta ka ispunjavanju ličnih ambicija.. Međutim, to ne bi išlo “glatko” da nemam “ventil” i socijalni život. Svaki dan imam vremena za sebe i za društvo. Jedna od finih obaveza mi je i “Rotaract klub”, koji se bavi humanitarnim radom i pomaže zajednici. Kao što rekoh, savršena organizacija slobodnog vremena je ključ uspeha.

 

 

Da li je danas lakše ženama menadžerima ili muškarcima?

– S obzirom da živimo na prostorima gde se više poštuje muška figura, smatram da je ženama menadžerima potrebno mnogo više energije i dokazivanja kako bi se izborile za svoj profesionalni status. S druge strane, prednost žena je kreativnost, temeljnost, brzo razmišljanje i delovanje, što pobija opšte prihvaćeno mišljenje da su žene u svom poslu sputane emocijama, hormonima i obavezama prema porodici.