office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Intervju: Napredak na svim poljima

Filip Kumić je student prve godine master studija u Visokoj školi modernog biznisa (MBS), ali se uspešno bavi i šahom. Šah igra za nemačku ekipu „Trostberg“. Filip je uspešan i na šahovskoj i na školskoj tabli.

Filipe, kada ste počeli da igrate šah?

Šah igram od svoje 11. godine. Prvi veliki uspeh je titula prvaka Srbije 2010. godine, na prvenstvu koje je održano u Sokobanji, u konkurenciji dečaka do 14 godina. Posle toga mi je stigao poziv da igram za prvu ekipu „Spartaka“ iz Subotice i da se takmičim u najjačoj ligi Srbije. Druga lepa stvar koja mi se desila je poziv da se takmičim na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Igrajući šah na trunirima, videli ste mnogo lepih mesta?!

U sećanju mi je ostao Istambul, gde sam 2012. god. predstavljao Srbiju na omladinskom prvenstvu sveta. Prošle godine sam sa „Spartakom“, na ekipnom prvenstvu Srbije, osvojio drugo mesto. Trenutno igram šah za nemačku ekipu „Trostberg“.

Student ste prve godine master studija u Visokoj školi modernog biznisa. Šah je misaona igra, a misli moraju da budu usmerene i na učenje. Kako uspevate sve da postignete?

U Visokoj školi modernog biznisa sam završio osnovne studije, a sada sam prva godina master studija.

S obzirom da, pored nemačke ekipe „Trostberg“, nastupam i za „Spartak“ iz Subotice, često sam u Srbiji i dolazim na konsultacije i na predavanja, predviđena za sportiste i zaposlene. Zadovoljan sam, pre svega profesionalnim a opet srdačnim odnosom profesora prema nama studentima. Uvek su na usluzi. Biblioteka je bogata domaćom i stranom literaturom, a pronađem dosta materijala za učenje i ovde, u Nemačkoj.

Malo je drugačije na master studijama, i mora studioznije da se radi.

Šah Vam pruža zadovoljstvo ali i mogućnost da se zaradi. Može li se od toga živeti?

Može da se pristojno zaradi, ali trudim se da steknem obrazovanje i znanje, da završim master studije, i da se probam dokazati u biznisu. Posebno me interesuje sektor usluga. Ali, to ne znači da ću šah prestati da igram. Šta više, sa godinama, mi šahisti postajemo sve bolji.

Savet za buduće studente?

Možda niste talentovani za šah kao ja, ali to ne znači da ne umete da napravite pravi potez u planiranju sopstvene karijere. Upisom na master studije ja sam i taj potez napravio, pa očekujem da mi on omogućići napredak na svim poljima.