office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Intervju: Jelena Simić, supervizor sektora soba u hotelu „Moskva“: Za obrazovanje nikada nije kasno!

Savremene žene preuzimaju kontrolu nad svojim karijerama, samostalno biraju i odlučuju o svojoj budućnosti. Jelena Simić je jedna od njih. Ona je uspešna poslovna žena koja nam u svakom smislu može biti inspiracija, a na prvom mestu je mama četiri devojčice. Nakon dugogodišnjeg rada u porodičnoj firmi, u oblasti hotelijerstva, dobija poziv iz hotela „Moskva“ koji se ne odbija i menja život iz korena. Prihvata ga i nakon dugogodišnje pauze, pošto je završila Višu ekonomsku a u međuvremenu rodila decu, rešila je da se ponovo vrati učenju i upisuje treću godinu studija na MBS-u:

– Shvatila sam da mi nešto nedostaje. Kroz posao i rad sa klijentima uvek morate da pratite trendove. Često kažem da sam se do sada bavila dečijom literaturom ali sada se opet vraćam učenju. Novi trendovi konstantno stižu i moraju se pratiti. Zaista nisam imala strah da li ću sve stići. Kada imate volju za promenom, krećete sada i odmah. Mamama poručujem da nezapostavljaju sebe jer ako su one zadovoljne biće zadovoljna i njihova porodica.

  • Kako sve postižete? 

– Priznajem da nije nimalo lako, ali kada se dobro organizujete i radite ono što volite onda se sve stiže. Naravno podrška i razumevanje najbližih su neophodni. U životu težim zdravoj i stabilnoj porodici iz koje crpim energiju za sve poslovne izazove.

  • Koliko priznanja i pohvale pomažu u svakodnevnom poslu?

– Priznanja prijaju i daju satisfakciju ali isto tako i obavezuju, da se stečene pozicije očuvaju i budu još bolje. Ona su potvrda jučerašnjih napora i vodilja za bolje sutra.

  • Kada biste mogli da birate (gledano iz ugla studenta koji je tek završio fakultet) između dobro plaćenog posla na kojem nemate mogućnosti za razvoj i sticanje novih znanja i posla sa manjom platom, ali većom šansom za sticanje novih znanja, šta biste izabrali?

– Apsolutno da bih izabrala posao koji je možda manje plaćen ali pruža mogućnosti za razvoj i sticanje novih znanja, jer nije sve u novcu, pogotovo ukoliko volite svoj posao i želite da se razvijate i kao osoba i kao profesionalac.

  • Koja je po Vama definicija idealnog radnika?

– Profesionalan, obučen, lojalan, otvoren za nova znanja, pošten, vredan i timski igrač sa dodatkom samoinicijative i kreativnosti.

  • Šta biste poručili mladima koji apliciraju za posao u Vašem hotelu? 

– Prvenstveno bih im poručila da budu svoji, da imaju samopouzdanja, da se raspitaju i istraže o kompaniji za koju su se prijavili odnosno da budu informisani (smatram da je to jako važno), neophodno je da budu iskreni i tačni iz razloga što je i to jedna od stvari koje su jako važne za samo zaposlenje, da budu svesni da ne mogu da započnu svoju karijeru na poziciji menadžera, da se sa razlogom počinje na najnižim pozicijama kako bi vremenom mogli da uče i da se razvijaju u lidere.