office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Verovatno najveći meč u istoriji tenisa!

U današnje vreme tenis je izuzetno popularan sport.

Tenis kao sport se posmatra kao veliki biznis gde se nadmeću teniseri koji su velike medijske zvezde na globalnom nivou. On predstavlja spektakl, zabavu I nadmetanje tenisera kao nekad borbu gladijatora.  Ono što gledaoci najviše vole da gledaju u samim završnicama su sudari titana i pisanje istorije.

Prvo je žensko finale nije baš donelo bratoubilački rat između sestara Vilijams, ali jeste krunisanje mlađe: Serena je najtrofejnija na Gren Slemovima u Open eri!  Serena u svojoj drugoj inkarnaciji nema premca u ženskom tenisu, tako da je ovaj rekord visio već neko duže vreme, ali kako mu se Serena bližila, nekako je bivala sve opterećenija i nervoznija, a onda je pregorela u polufinalu US Opena 2015. portiv Roberte Vinči i posle toga može se reći da je nekako postala opuštenija na terenu (kao npr. Mari kada je postao otac), a pre toga je bila užasno loš gubitnik (level Željko Obradović), što opet možda ima i pozitivan uticaj na nepobedivost i ogromne uspehe. Sada se Sereni zalomilo da za rekordnu 23. GS titulu igra, ni manje ni više, nego baš protiv rođene sestre Venus, koja joj je na neki način i idol. Venus se krajem prošlog veka probila na vrh i sećam se priča da ima još talentovaniju mlađu sestru 🙂 Njih dve su igrale finale ovde prethodni put, sada već, davne 2003. kada je Serena čudesno slavila. Ovo finale je ubedljivo najstarije žensko GS finale u istoriji – sledeće nedelje učesnice pune 72 godine (zbirno :)) Njih dve su poslenji put igrale u finalu GS na Vimbldonu 2008. a interesantno je da je tada i finale u muškoj konkurenciji bilo između sadašnjih finalista Nadala i Federera (ujedno i jedan od najboljih teniskih mečeva u istoriji)!

Ovo je verovatno najveći meč u istoriji tenisa!

Mi trenutno imamo sreću (bar što se tenisa tiče :)) da živimo u eri (ubedljivo) najvećih igrača tj. da pratimo tenis kao sport na samom njegovom vrhuncu.

Ono što daje težinu nekom Gren Slem finalu (pokušao sam da smislim neku metriku za to) je ukupan broj GS titula koje učesnici imaju, a sada će u finalu igrati dvojica najtrofejnijih u istoriji (Federer 17, Nadal 14), tako da ovo finlale ima „težinu“ 31.

Prethodno finale „najveće težine“ je bio US Open 2015. sa 26 (9 +17), 25 je imao Vimbldon 2015. i Rolan Garos 2011. kada su su Nadal i Federer poslednji put međusobno igrali u finalu nekog Gren Slema. Šta je ono što baš ovaj meč čini najvećim u istoriji?

Izvor http://blog.b92.rs/text/27277/Holivudska-finala/#

Doc Dr Aleksandra Brakus