office@mbs.edu.rs    +381 63 353 366               

Studiranje u vreme društvenih mreža

Danas postoji veliki broj društvenih mreža za komunikaciju, oglašavanje, zabavu, preuzimanje aplikacija, članaka, muzike, fotografija i još mnogo toga. Neke od najpoznatijih društvenih mreža su Fejsbuk, Tviter, Instagram, Linkedin, Pinterest, Jutjub… Svaka od njih ima neke karakteristične sličnosti i razlike koje ih čine zanimljivim.

Za studente je važno da budu informisani, da se povezuju i da koriste dostupne materijale. Vesti na internetu uvek prve osvanu, ali postoji i mogućnost zloupotrebe i širenja dezinformacija. Sadržaje na internetu ipak treba prihvatati sa oprezom, jer su mogućnosti neograničene, ali prete i različite opasnosti. Tu su fotošopovi, mogućnost promene glasa i slike preko kamera i mikrofona, postoje brojni namešteni klipovi, montirani snimci i lažirani glas i slika. Zbog toga treba biti veoma oprezan prilikom korišćenja interneta.

Studentima je kompjuter postao glavno sredstvo komunikacije, što je dobro, jer mogu da razmenjuju materijale i tekstove koji su im neophodni za studiranje. Takođe, mogu kod kuće primiti informacije o ispitima i rezultatima, pa čak i komunicirati direktno sa profesorima. Učenje na daljinu i rad od kuće danas su postali naša realnost i u mnogome olakšavaju studiranje, komunikaciju i učenje. Mnogi materijali su sada dostupni studentima na internetu, tako da čak ne moraju ni da odlaze u biblioteku ili da kupuju knjige. To olakšava posao studentima, ali svakako smanjuje budžet profesorima od zarade na knjigama. Zbog toga su mnogi kvalitetni materijali i knjige dostupne na internetu samo uz naknadu. Savet studentima bi bio da se konsultuju sa profesorima i potraže sajtove sa odgovarajućim sadržajima za predmete koje polažu. Takođe, jedan od nedostataka interneta je što studenti čitajući materijale u mnogome koriste računar i mnogo vremena provode u sedećem položaju i u zatvorenom prostoru, što nije dobro za njihovo zdravlje. Takođe, umesto direktnog kontakta i komunikacije licem u lice, koja omogućava nevidljive sisteme predavanja kao što su gestikulacija, govor tela, mimika i naglašavanje nekih važnih i ključnih tačaka, akcenat na bitnim detaljima, kompjuter nudi kompromisna rešenja u vidu video linka. Ipak, korišćenje kompjutera može biti zabavno, jer se ponekad ne setite neke ideje u trenutku dok je ne unesete i otkucate u računaru. Takođe, danas su jako popularni lajkovi i dislajkovi, kojima možete izraziti svoje mišljenje i podeliti komentar sa ostalim studentima. Tako se mogu pronaći istomišljenici i osobe sa sličnim načinom razmišljanja, pa se tako sklapaju poznanstva i prijateljstva.

Fejsbuk imaju skoro svi korisnici računara na svetu i ima tri alata (stranice, oglase i grupe) koje mogu biti od koristi svima. Svaka od ove tri opcije ima sopstvenu svrhu, a mogu biti kombinovane za više ciljeve. Što se Tvitera tiče, postoji 310 miliona mesečno aktivnih korisnika, 1,3 milijarde računa je otvoreno i postoji veliki broj brendova koji se reklamiraju na njemu. Instagram služi za razmenu slika. Tako se grade veze između ljudi i razmenjuju lepi trenuci iz ličnog života. Linkedin je dizajniran isključivo za poslovnu zajednicu. On je studentima pogodan za nalaženje posla i poslovnu komunikaciju za zaposlene studente. Pinterest je marketinški orijentisan jer vas direktno spaja sa kompanijama čije proizvode želite da kupite, pa tako, ukoliko kliknete na sliku nekog proizvoda, odmah možete saznati gde može da se kupi. Tako na primer, ukoliko vas interesuju retke i stare knjige ili članci, možete to pronaći preko Pinteresta. Jutjub je jedna od najpopularnijih mreža na internetu. Tu možete pronaći brojne pesme, tekstove pesama, kao i njihove video spotove. To je mreža za razonodu i preporučujemo je studentima u slobodno vreme, jer danas preko mobilnog telefona lako možete naći sve društvene sadržaje i informacije.

Koristite internet pametno i on će vam olakšati život i vratiti vam ukoliko lajkujete internet sadržaje. Zbog toga lajkujte i ovaj tekst ukoliko ste ga pročitali i mislite da je vredan pažnje studentima, onima koji su to bili ili žele da postanu. Pratite ove tekstove i možda se pronađete u nekom od njih jer tražimo istomišljenike, ali i cenimo kritiku i sugestiju.

Dr Milica Jakšić, docent